Бил Гейтс и ЕС заедно срещу болестите на бедността

Бил Гейтс, чрез своята семейна фондация, ще си партнира с ЕС в борбата срещу болестите, свързани с бедността

Бил Гейтс, чрез своята семейна фондация, ще си партнира с ЕС в борбата срещу болестите, свързани с бедността

Европейският съюз и фондация „Бил и Мелинда Гейтс” се ангажираха да работят заедно в борбата срещу ХИВ/СПИН, туберкулозата, маларията и други болести, свързани с бедността, които засягат общо над 1 милиард души по света.

Споразумението бе подписано в Париж от съпредседателя на фондацията Бил Гейтс и европейския комисар по въпросите на научните изследвания, иновациите и науката Мойра Гейгън-Куин.

Между 2007 и 2011 г. фондацията и Европейската комисия допринесоха за научните изследвания и иновациите, насочени към свързаните с бедността болести, с около 2,4 милиарда евро (3,1 милиарда американски долара), като спомогнаха за разработване на над 20 нови и подобрени продукта.

Партньорството ще инвестира в изследователска и развойна дейност, свързана с животоспасяващи намеси за подобряване на здравето и благосъстоянието на хората, живеещи в развиващите се страни. В допълнение към разработването на лекарства, ваксини и методи за диагностика, двете организации ще подобрят достъпните и устойчиви начини на производство, за да се гарантира бързо достигане на продуктите до онези, които най-много се нуждаят от тях.

„Целта ни в това ново партньорство е да работим заедно за разработването на поне един нов и по-добър здравен продукт годишно. Това ще представлява голяма крачка напред за милиони хора, засегнати от болести, свързани с бедността”, коментира Гейгън-Куин.

„С достатъчно ресурси и политически ангажимент ние можем заедно да подобрим живота на милиони хора преди края на настоящото десетилетие”, заяви от своя страна Бил Гейтс.

Фондацията и Комисията възнамеряват да създадат съвместна награда за иновации с цел признаване и поощряване на постижения в здравеопазването.

Двете страни също така съвместно ще финансират клиничното разработване на нови средства за лечение и превенция на ХИВ/СПИН, туберкулоза, малария, както и на други, често пренебрегвани инфекциозни болести като диарията, язвата на Бурули, трахомата, лимфната филариоза и сънната болест.

Голяма част от работата ще се извършва чрез Партньорството за клинични изпитвания между европейските и развиващите се страни (EDCTP) – водеща инициатива на Европейския съюз, която понастоящем обхваща 16 европейски и 30 африкански държави партньори, разположени на юг от Сахара.

Коментар