Учени напредват с изкуствения интелект

Швейцарски учени ни приближиха с една стъпка до създаването на машини със съзнание

Швейцарски учени ни приближиха с една стъпка до създаването на машини със съзнание, които взимат обосновани решения

Идеята за изкуствения интелект изкушава от над 50 години най-великите умове на човечеството. По темата са написани милиони произведения и са заснети стотици филми.

Съвременните философи, психолози и социолози се опитват да предвидят как ще се държи машина, която притежава съзнание. При това, повечето учени споделят мнението, че при сегашното технологично развитие, основано на силиция, е невъзможно да бъде създаден изкуствен интелект.

Надеждите са свързани с квантовата електроника, която все още се намира в зачатъчно състояние. Но ето, че швейцарски учени отбелязаха значим напредък в изкуствения интелект.

Изследователи от университета Цюрих, съвместно с учени от висшето техническо училище в града и техни колеги от САЩ и Европа, създадоха невроморфни чипове, които, свързани в мрежа, могат да имитират някои когнитивни процеси на човешкия мозък.

Така създаденият изкуствен интелект е способен да изпълнили сложни задачи, които изискват вземане на контекстно-зависими решения и наличие на кратковременна памет – подобни възможности имат само хората и приматите, съобщи университетският сайт UZH.ch.

Разработката все още не означава, че след няколко години ще се научим да създаваме умни машини, но ни приближава с една стъпка до целта.

Коментар