Милионерите в САЩ вече се считат за средна класа

Американските милионери вече не се чувстват богати. Да притежаваш милион долара в САЩ не е достатъчно условие за богатство, смятат 72% от анкетираните от UBS представители на средната класа.

По-уверени са хората със състояние над 5 милиона долара, макар и 40% от тях да се съмняват в своето материално благополучие. Изследването на UBS показва, че при 60% от анкетираните настъпва усещане за богатство, когато са превишили финансовия праг от 5 млн. долара. Именно тази сума премахва ограниченията в желанията.

Ако един американец се пенсионира с 1 млн. долара, то веднага трябва да задели 220 хиляди за медицински разходи. Така му остават за живот 780 хиляди долара. Следвайки класическото правило “харчи 4% от парите, които имаш”, годишният доход пада до 31 200 долара (за 25 години съществуване като пенсионер). С постъпленията от пенсионната програма Social Security сумата набъбва до 56 000 долара преди данъци, изчислява блогът MarketWatch.

Достатъчна ли е тази сума за сигурен живот? Възможно е, но тя не предполага живот без ограничения. Друго си е, когато състоянието надвишава 5 млн. долара. Тогава годишният доход от 4% и социалните плащания гарантират 200 хиляди долара на година. Разбира се, подобна сума не е достатъчна един американец да се почувства шейх, но позволява пълноценна почивка и дори възможност за покупка на жилище.

Оказва се също, че четири от всеки пет инвеститори, анкетирани от UBS, са принудени да помагат финансово на своите родители, деца или внуци. Над половината от тях помагат в ежедневните разходи, 42% в образованието, 20% в изплащането на кредити, 18% в придобиването на жилище или други крупни покупки.

Коментар