Facebook мина на протокол HTTPS

Facebook въвежда по-сигурна комуникация на база протокол HTTPS

Facebook въвежда по-сигурна комуникация на база протокол HTTPS

Най-голямата социална мрежа в света преминава към по-високо ниво на сигурност, отказвайки се от протокола HTTP в полза на по-защитения HTTPS.

Целият трафик на Facebook, вкл. мобилния, ще се предава изключително по HTTPS, съобщи CNET, позовавайки се на източници от компанията на Марк Зукърбърг. HTTPS става протокол по подразбиране за всички потребители на Facebook. Ще бъде задействан още един протокол – TLS, известен по-рано като SSL.

Преходът към използване на  HTTPS е свързан в голяма степен с неотдавнашния скандал със следеното на потребителите в интернет от страна на американската Агенция за национална сигурност (NSA), при който името на Facebook беше сериозно замесено. Ръководството на компанията смята, че новият, по-защитен протокол ще предпази потребителите от опити за прихващане на тяхната кореспонденция от трети лица.

Замяната на HTTP с HTTPS ще бъде въведена без прекъсване на работата на мрежата и дори без тестване. Причината за това е проста: преди две години Facebook заяви готовност за преход към HTTPS за всеки потребител, който желае това, с възможност за връщане към HTTP. Т.е. проверката за HTTPS вече е преминала успешно и сега компанията въвежда принудително използване на новия протокол.

В последните няколко седмици Facebook претърпя редица обновления, а други са в процес на подготовка за интегриране в близко бъдеще. Много от нововъведенията са свързани с поместване на реклама, докато такива като HTTPS касаят сигурността.

Коментар