Скандал с „умните” кофи за боклук в Лондон

Лондончани са следени къде отиват и колко време се задържат там от "умни" кофи за боклук

Лондончани са следени къде отиват и колко време се задържат там от “умни” кофи за боклук (снимка: Renew)

„Умните” кофи за боклук, разположени по улиците на Лондон за олимпийските игри, станаха повод за шумен скандал, предаде Агенция Франс Прес.

Кофите, разработени от компанията Renew, са оборудвани с течнокристални дисплеи и модули за безжична връзка Wi-Fi. На екраните, разположени от двете страни на кофите, се показват бизнес новини, борсови котировки и информация за натовареността на метрото.

Оказва се обаче, че наскоро хай-тек кофите са се сдобили с още една функция – да събират данни за преминаващите, получавайки информация от техните смартфони.

Renew разкрива, че кофите събират уникални данни – например къде отиват и колко време прекарват там пешеходците, както и техните интереси. На базата на тази информация, технологията позволява провеждане на рекламни акции, като отчита например колко време прекарва притежателят на смартфон в дадено кафене или магазин.

Новината за следеното от “умните” кофи за боклук предизвика буря от протести в британската столица. Възмутени граждани се обърнаха към организациите за защита на човешките права и свободи.

Разработчикът Renеw побърза да успокои лондончани, че технологията не събира персонални данни за хората, а отчита единствено броя на преминаващите и местата на които пребивават.

От компанията сравняват спорната си технология със статистическите системи за уеб сайтове, които също отчитат уникалните потребители, но не и техните лични данни. Това обяснение обаче едва ли ще удовлетвори свободолюбивите британци.

Коментари по темата: „Скандал с „умните” кофи за боклук в Лондон”

добавете коментар...

  1. :о)

    Ей затова форевър с Нокия 3310 🙂
    Умната кофа за боклИк ще го хване за топките 🙂

  2. ха ха ха

    свободолюбивите британци – “PirateBrowser – No more censorship!

    PirateBrowser is a bundle package of the Tor client (Vidalia), FireFox Portable browser (with foxyproxy addon) and some custom configs that allows you to circumvent censorship that certain countries such as Iran, North Korea, United Kingdom, The Netherlands, Belgium, Finland, Denmark, Italy and Ireland impose onto their citizens.”

    от свобода чак имат филтри какво да посещават и са едни от най-следените

    “Читател в Британската библиотека не успял да получи достъп до онлайн версията на “Хамлет”, защото текстът “съдържа описание на насилие” – Форсайт, който ползвал материалите в библиотеката при подготовката на новата си книга, се натъкнал на този факт, когато му се наложило да провери цитат от пиесата на Шекспир.

    Опитът му да получи достъп бил блокиран от филтъра на библиотеката.”

    Голям смях

Коментар