Амбициозен проект ще осигури интернет за бедните

„Реалната пречка за цифровото разделенвие са антиконкурентните политики, които държат цените непосилни”, смята Тим Бърнърс Лий

„Реалната пречка за цифровото разделенвие са антиконкурентните политики, които държат цените непосилни”, смята Тим Бърнърс Лий

Тим Бърнърс Лий, считан за изобретател на уеб, е вдъхновен от нова глобална идея. Той иска да осигури интернет достъп на всички бедни хора по света, като в това си начинание вече срещна разбиране от британското правителство и технологични гиганти като Google и Facebook.

Подкрепяният от правителството „Алианс за достъпен интернет” (A4AI), основан от пионера в уеб технологиите, ще работи с развиващите се страни за премахване на тесните места в политиките и регулациите, които спират достъпа на хората до интернет. Организацията ще помага за постигане на целта на ООН за широколентова услуга от начално ниво с цена под 5% от средния месечен доход.

Според Тим Бърнърс Лий, създаването на алианса е належащо, тъй като повечето хора по света все още не са онлайн, поради непосилните цени. Така например, в Мозамбик един гигабайт данни струва повече от две средни месечни заплати. Това води до разширяване на цифровото разделение, което от своя страна забавя прогреса в жизненоважни области като здравеопазване, образование и наука.

„С появата на достъпни смартфони, нови подводни кабели и иновации в използването на безжичния спектър, няма причина да продължава цифровото разделение”, казва Бърнърс Лий. „Реалната пречка в момента са антиконкурентните политики, които държат цените непосилни. Алиансът ще премахне тези бариери и ще помогне на хората да бъдат онлайн на разумна цена”, допълва той.

По данни на ITU, около 31% от населението в развиващите се страни е онлайн, в сравнение със 77% в развитите държави. Британското правителство е мотивирано да подкрепи инициативата, тъй като вярва, че интернет достъпът е двигател на икономическия растеж, коментира Джъстин Грийнинг,  държавен секретар по международното развитие.

„Интернет дава власт в ръцете на хората и отваря общества. Но за милиони хора по света, поради високите цени, интернет е все още недостъпен”, казва Грийнинг.

Google, който развива собствен проект Loon за осигуряване на интернет покритие в трудно достъпни области чрез въздушни балони, даде благословията си за начинанието на Тим Бърнърс Лий. „Светът се нуждае от технически иновации и визия, за да увеличи броя на хората онлайн, но същевременно има нужда и от здрава основа за политики, която ще позволи на новите идеи да се развият”, коментира Дженифър Харуун, мениджър в Google.

По нейните думи, съвместната работа с партньорите от Алианса ще постави основите, необходими за задвижване на иновациите и доставяне на интернет до повече хора.

Коментари по темата: „Амбициозен проект ще осигури интернет за бедните”

добавете коментар...

  1. Pesho

    Много ясно се вижда само една алчност за нови потребители идиоти без ум и потенциал сами да разсъждават и взимат решения с тази инициатива на гиганти като Google и Facebook.

    Има не малко факти и доказателства, че бедността уврежда и ограничава умствените способности на хората. Простото пускане на Интернет на бедни не само финансово, но и бедни интелектуално няма да доведе до нищо добро.

    Ако Google и Facebook ги беше наистина грижа да помогнат на тези хора щяха съвсем по друг начин да го направят, а не да мислят само как да организират тълпа от идиоти в Интернет.

    Същото както в един филм Идиокрация – сами по себе си технологиите не решават проблемите – трябва първо да се изградят основите с работа, здравеопазване и образование.

Коментар