Соларен генератор използва стъкло за фарове

SolarVolt използва миниатюрни Френелови лещи с дебелина само хилядни от сантиметъра

SolarVolt използва миниатюрни Френелови лещи с дебелина само хилядни от сантиметъра

Фаровете за коли могат да се окажат водещи по пътя към по-мощни слънчеви панели в космоса и на земята. „Ключът към бараката“ са Френеловите лещи, които позволиха на фаровете от деветнадесети век да фокусират светлина на огромни разстояния.

В ново време инженерите на НАСА използват тези по-леки, по-тънки лещи за подобряване на добива на слънчева енергия в космоса. Наскоро учени са използвали Френелови лещи и за създаване на миниатюрна фотоволтаична система, наречена SolarVolt, която може да концентрира слънчевите лъчи 20 пъти, съобщи GreenTech.bg.

SolarVolt е съвместна разработка на Entech Solar и изследователския център Glenn Research Center при НАСА. Системата използва миниатюрни Френелови лещи с дебелина само хилядни от сантиметъра. Тези лещи позволяват на многослоен масив от слънчеви панели да абсорбира концентрирана светлинна енергия при много по-малка площ на клетката, като в същото време произвежда същото количество електроенергия като по-голяма клетка под не чак толкова добра светлина.

Технологията може да доведе до създаване на много по-малки фотоволтаични инсталации, а и може значително да подобри ефективността на най-големите световни соларни централи.

По-рано изследователите на НАСА използваха сравнително по-големи Френелови лещи, за да се повиши ефективността на фотоволтаиците, захранващи мисията Deep Space 1. Соларните концентратори на космическия кораб имаха масив от 720 осем-инчови лещи за захранване на първия йонен двигател, използван като основна система за задвижване на космическия кораб.

SolarVolt не е единственият пример за разработване на такава технология – конкуренцията всъщност е голяма, защото слънчевите панели стават по-евтини от ден на ден. Според специалистите, в обозримо бъдеще те ще са икономически изгодни за наземни приложения.

Коментари по темата: „Соларен генератор използва стъкло за фарове”

добавете коментар...

  1. Валери

    Това е добре, но дали това е най правилната форма на слънчевите панели и колектори. Добре е да си помислите как да функционира панела, и от обратната неосветена част. Въпрос със средна трудност за изпълнение и реализация за сегашните технологии. Като цена моного е вероятно да падне 40-60% от сегашната. Също така, много е вероятно многопластово печатане, и доста оптичност между слоевете….. всичко е в нанометри. То, защо ли слънцето е “кръгло”…..дали се върти и свЕти почти еднакво от всички страни…??? За тапетите все още няма да говорим…. Нали имате 3D=…..

Коментар