Първи стъпки към свързания дом

Свързаният дом е нещо повече от няколко взаимодейсващи си уреда. Основен кандидат за тази бъдеща интеграция е осветлението

Свързаният дом е нещо повече от няколко взаимодейсващи си уреда. Основен кандидат за тази бъдеща интеграция е осветлението

Корейският производител Samsung Electronics направи решителна стъпка към свързване на електрическите уреди в дома. Новият инструмент Smart TV SDK дава възможност за интеграция на смарт устройствата – перални, климатици и хладилници вече ще могат да обменят информация и да комуникират с телевизора.

Концепцията „интернет на нещата” (Internet of Things) е една от десетте технологични тенденции, способни да променят света. Технологията се използва и за т.нар. автоматизация на дома, чрез която ежедневно използваните телефони, автомобили и домакински уреди се свързват безжично помежду си и обменят данни и информация.

Чрез новия Smart TV SDK собствениците на смарт телевизори Samsung (модели от 2013 и 2014 година), които притежават и свързани уреди на компанията, ще могат да получават актуални съобщения от хладилника, пералнята или климатика директно на телевизионния си екран, вкл. информация дали прането е готово и дали някой е отворил хладилника.

Концепцията със SDK прави възможни основни взаимодействие между телевизора и свързаните уреди. Например, чрез този инструмент потребителят може да регулира климатика, докато гледа филм по телевизията.

Комуникацията между пералнята и телевизора може би е най-често споменаваният пример за свързания дом. До този момент обаче действителните реализации са малко. Иновацията на Samsung прави първи стъпки в тази посока.

Свързаният дом е нещо повече от няколко взаимодейсващи си уреда. Основен кандидат за тази бъдеща интеграция е осветлението, а следващата стъпка е платформата да започне да взаимодейства с уреди, произведени от различни компании.

Коментари по темата: „Първи стъпки към свързания дом”

добавете коментар...

  1. Наблюдател

    На визионерите им се поизчерпаха визиите… Самоцелното наливане на технологии, които нито са нужни, нито полезни, може да е мечта на маркетинговите отдели, но средният потребител още не е изтрещял толкова, че да приеме безкритично, да го омотават във вякакви комуникационни зависимости.

  2. Бухал

    УжасТ … Ще ми хакнат хладилника и фурната и после кво – ще пия топла бира и ще ям сурови кюфтета.

    Искам вече да живея в миналото без “умни” устройства.

Коментар