ICANN одобри 1400 нови домейн разширения

За пръв път ICCAN пуска в употреба толкова голям брой нови домейн разширения

За пръв път ICCAN пуска в употреба толкова голям брой нови домейн разширения

Световният интернет регулатор ICANN одобри регистрацията на над 1400 нови домейн разширения. Те ще бъдат пуснати за свободна продажба поетапно за период от около една година.

Списъкът от нови домейни включва имена от всякакви категории, вкл. географски имена, уеб и интернет търговия, спорт и хоби, бизнес, общество, храни, пазаруване и др..

Между географските имена се отличават домейн разширенията на някои от големите световни градове и мегаполиси като Ню Йорк – .nyc, Бостън – .boston, Амстердам – .amsterdam, Москва- .moskwa, Токио – .tokyo, Лондон – .london и др. Също така има разширения с имена на континенти, държави или щати като Африка – .africa, Уелс – .wales и Квебек- .quebec.

Съвсем скоро ще се появят домейни .love, .green и .news. Сред останалите интересни домейни с общо приложение са .cool, .club, .free, .today и .technology. Интересни разширения има и в категорията за уеб – сред тях се очаква най-голяма популярност да получат .blog, .site, .email, .online, .mobile и .web, съобщи хостинг компанията Host.bg.

Онлайн търговците ще имат богат избор от разширения за своите нови сайтове. Сред интересните варианти се отличават .shopping, .deal, .shop, .store и .lux. Собствениците на новинарски сайт ще могат да регистрират няколко различни комбинации като: Bulgaria.today, Sofia.online или пък Bulgaria.news. Предвидени са разширения и за спортни сайтове – например: football.sport, Ludogorec.team, CSKA.team, Levski team или allin.poker.

Новите имена носят алтернатива и за бизнеса. Например, собствениците на е-магазин за обувки могат да регистрират домейни като obuvki.shop, shoes.store, greatshoes.shopping и др. Личните страници пък ще могат да се качват на домейн като Ivan.guru, Georgi.blog, Nikola.live и безброй други.

Освен оригиналността и интересното звучене, основно предимство на новите разширения е наличието на множество свободни интересни имена. От години няма свободни три-, четири- и петбуквени домейни от най-популярните разширения като .com, .net и .org. С новите имена ще отпадне необходимостта от наемане на висока цена на домейни, които се търгуват на вторичния пазар.

За пръв път ICCAN пуска в употреба толкова голям брой нови домейн разширения. Времето ще покаже дали новите имена ще успят да се наложат като алтернатива на .com, .net, .org, .info, .biz и популярните регионални домейни .me, .co, .in и др., създавайки съвсем нова плетка в мрежата.

Коментар