Ще черпим опит от Технологичен парк – Цюрих

България ще използва опита на най-стария Технопарк в Швейцария, стана ясно от посещение на министър Драгомир Стойнев в Цюрих

България ще използва опита на най-стария технопарк в Швейцария, съобщи министър Драгомир Стойнев

България ще си сътрудничи с Технологичен парк – Цюрих, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на форума „България като индустриален партньор” в швейцарския град.

МИЕ ще стартира и пилотен проект за въвеждане на швейцарския модел на дуално професионално образование в България, финансиран от Българо-швейцарската програма, стана ясно от срещата на министър Стойнев с министъра на икономиката на Кантон Цюрих  Ернст Щокер.

България ще използва опита на най-стария технопарк в Швейцария в критериите за селекция  на фирмите и обученията на предприемачи. Интерес като практика за страната ни представлява и специалният финансов фонд за краткосрочно подпомагане на фирми в затруднено положение, който функционира успешно в Цюрих. Фондът има вече 20-годишна история.

Основният акцент в дейността му е привличане на млади, иновативни, стартиращи предприятия. Технопаркът им предлага широка палитра от услуги – по-ниски наеми на офисите, обучения, създаване на контакти и мрежи както между самите фирми, така и с  потенциални клиенти и инвеститори. Особено значение се отдава на създаване и поддържане на тесни партньорства с институти, университети и научно-изследователски звена.

Има поле за сътрудничество между български и швейцарски фирми, смятат двамата министри. „Страната ни е с изключително атрактивната данъчна политика, благоприятната инвестиционна среда и строга финансова дисциплина”, заяви Драгомир Стойнев. Много успешно и прилагано от швейцарски фирми у нас е кооперирането с български компании с цел стъпване на външни пазари.

Специално внимание в разговора бе отделено на дуалната система на професионално образование – един от факторите за успех на швейцарската икономика и за  ниската (само 3%) безработица в страната. МИЕ стартира пилотен проект за въвеждане на швейцарския модел на дуално професионално образование, финансиран от Българо-швейцарската програма.

Коментар