InfoStart подготвя безплатни ИТ обучения в страната

До края на 2014 г. InfoStart ще проведе серия от обучения в цялата страна, голяма част от които безплатни

До края на 2014 г. InfoStart ще проведе серия от обучения в страната, повечето безплатни

„Информационно обслужване” АД стартира национална платформа за центрове по ИТ компетенции и подкрепа на предприемачеството в България, съобщи Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Платформата InfoStart е една от стъпките, предприети от системния интегратор за подобряване подготовката на ИТ специалисти предвид нарастващият дефицит на експерти в сферата.

Идеята е да се подготвят нови кадри за нуждите не само на самата компания, но и на държавната администрация и бизнеса. „Информационно обслужване” АД ще създаде също така условия за работа и партньорства с ИТ предприемачи от цялата страна.

Компанията ще използва и надгражда технологичния капацитет, ресурсната база (офиси във всички областни градове) и експертния състав (над 300 софтуерни инженери и комуникационни специалисти), за да развива компетенциите на ИТ специалисти и да подкрепи бизнеса в България.

Предвижда се провеждане на серия от обучения и сертификационни курсове в цялата страна. Успешно завършилите отделните направления: „Програмист”, „Системен администратор” и „Специалист по качеството” ще получат свидетелство за професионална квалификация на Министерството на образованието и науката.

Сред лекторите е и Светлин Наков, който миналата година напусна софтуерната академия на Телерик и заяви амбиции да създаде софтуерен университет. Лекции ще водят още шестима изявени специалисти.

Учебните програми са съобразени с нуждите на пазара и целят да дадат практически знания и умения за работа със съвременните технологии. Продължителността на обучението по трите ИТ специалности е шест календарни месеца. Лекциите стартират на 9 май, а подробната програма на курсовете, информация за лекторите и критерии за кандидатстване е публикувана на сайта на InfoStart.

До края на 2014 г. трябва да бъдат проведени серия от обучения в цялата страна, голяма част от които безплатни. Предвижда се подготовка на 150 ИТ специалисти в трите основни професионални направления, като 15% от тях ще получат възможност за работа в компанията и стипендии за обучение.

В плана е заложено също обучение на 200 специалисти в областта на ИТ и държавната администрация, посредством стажантска програма в офисите на компанията в цялата страна. Очаква се също откриване на 30 нови работни места в офисите на „Информационно обслужване” АД в по-големите градове, както и създаване на интерактивни лаборатории за разработване на нови проекти и технологии в по-големите офиси на компанията.

Коментари по темата: „InfoStart подготвя безплатни ИТ обучения в страната”

добавете коментар...

  1. r.a.

    Не плюйте срещу държавните университети.Много са добри даже.Не сме разочаровани от държавните университети.

  2. Васил Миков

    Нали щяха да са безплатни курсовете от мен благодаря и бай бай. За напред бъдете по коректни.

Коментар