Социалните мрежи пречат на хората да мислят

Все повече потребители на социални мрежи стават зависими от чуждото мнение

Все повече потребители на социални мрежи стават зависими от чуждото мнение

Социалните мрежи влияят на уменията на хората да ползват собствения си опит, да взимат решения и да анализират информация, твърди проучване на Масдарския институт по наука и технологии.

Изследователите признават, че потребителите на социални мрежи стават по-умни, но само при наличие на достъп до колективен разум.

Според авторите на проучването, социалните мрежи лишават човека от желания да ползва собствените си знания, в резултат на което се прекъсва развитието на аналитичното мислене.

Учените подчертават, че потребителите на социални мрежи по-скоро копират готов вариант – отговор на въпрос, например, без да тълкуват неговия смисъл. Подобно поведение се обяснява с липсата на време, пише Дейли Мейл.

Хората, по думите на учените, не искат да губят време в търсене на отговори и размишления по интересуващите ги теми. Ето защо все повече хора стават зависими от чуждото мнение – те губят способност да формулират свое собствено мнение и придобиват навици да перефразират чужди коментари, представяйки ги за свои.

В заключение, авторите на изследването препоръчват на потребителите на социални мрежи да мислят повече сами и да не се опират изцяло на изводите на други хора.

Коментари по темата: „Социалните мрежи пречат на хората да мислят”

добавете коментар...

  1. Потребител2

    Авторите на статията представят интересен проблем. Нека се замислим преди социалните мрежи какво е имало и все още има?
    Телевизия.
    Какво представлява тя ?
    Слушане на едни и същи “говорещи глави” всеки ден, всяка вечер. Слушане и наизустяване единствено и само на чужди мнения, внимателно подбрани от медии тотално обслужващи властта.
    Доколко участва индивида самостоятелно със собствено мнение в тази форма на комуникация?
    НЕ участва. Едностранна форма на комуникация, или по-точно индоктриниране.
    И така, какво имаме в социалните мрежи? Всеки може да изяви мнение, пък било то и чуждо, копирано или с леки корекции.
    Следователно, социалните мрежи не допринасят за затъпяване дори на половината от това, което допринасят всички останали медии. Имаме наличие на някаква алтернатива.
    Човек винаги има избор да мисли или не, да изразява собствено мнение или не.

  2. asd

    хахахха горният коментар е самото потвърждение на статията 🙂

  3. Потребител

    Естествено че е така, но този факт според мен може би трябва да се разглежда като още един от “феномените на човешкия мозък”.
    Чувал съм, че някои го наричат още “необходимото зло”, т.е. че без него не може. Но авторите в статията са го казали много точно – “да се мисли повече самостоятелно, не винаги изводите на другите са правилни и точни” и т.н.

Коментар