ЕК: Да не оставяме технологиите на мъжете!

„Информационните и комуникационни технологии вече не са само за малцина компютърни чудаци — те са интересни”, заяви Нели Крус

Технологиите са твърде важни, за да бъдат оставени на мъжете, гласи нов призив на Европейската комисия.

Днес стартира европейска кампания за откриване и популяризиране на модели за подражание, които трябва да насърчат младите жени и момичетата да учат и да работят в областта на ИКТ.

Цифровата икономика и секторът на мобилните приложения в Европа процъфтяват, но къде са жените, пита ЕК. Само 9% от европейските разработчици на мобилни приложения са жени. Само 19% от мениджърите в сектора на ИКТ са жени (делът на жените в другите сектори на услугите е 45%).

Само 19% от предприемачите в сектора на ИКТ са жени (делът на жените в другите сектори на услугите е 54%). По-малко от 30% от заетите в този сектор са жени. Броят на жените, които завършват висше образование по компютърни технологии, намалява (3% от завършващите жени спрямо 10% от завършващите мъже).

„Технологиите са твърде важни, за да бъдат оставени само на мъжете! Всяка седмица срещам все повече и повече вдъхновяващи жени, които работят в областта на технологиите”, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус.

„Информационните и комуникационните технологии вече не са само за малцина компютърни чудаци — те са интересни, те са бъдещето! Само 9% от разработчиците на мобилни приложения са жени? Това не е за вярване! Опитайте да програмирате, вижте колко забавно може да е това!”, допълни Крус.

В рамките на кампанията Every Girl Digital във Facebook всеки ще може да разкаже своите истории в цифровия свят чрез видеоклипове. Комисията кани жени (и мъже!) да създават видеоклипове и да споделят истории за успехи в областта на цифровите технологии, за да стимулират интереса на момичетата и жените към технологиите.

Коментари по темата: „ЕК: Да не оставяме технологиите на мъжете!”

добавете коментар...

  1. Дими

    Не оставяйте технологиите на мъжете!
    Грабвайте високо-технологичните програмируеми вибратори.

Коментар