Съдът на ЕС счита ISP-тата априори за нарушители

СЕС реши, че на доставчик на интернет може да бъде разпоредено да блокира достъпа на клиентите си до уебсайт, който нарушава авторското право

СЕС реши, че на доставчик на интернет може да бъде разпоредено да блокира достъпа на клиентите си до уебсайт, който нарушава авторското право

Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе днес с решение по дело отпреди година и половина, което разтревожи сериозно експертите и радетелите за свободен достъп до информация.

СЕС тълкува директивата за авторско право по искане на Върховния със на Австрия, след като австрийските съдилища забраняват на интернет провайдера UPC Telekabel Wien да доставя на клиентите си достъп до сайта „kino.to”. Причината е, че от този сайт могат да се теглят и гледат филми, правата за които притежават немската компания Constantin Film Verleih и австрийската Wega Filmproduktionsgesellschaft. Именно те са отправили иск към австрийските съдилища, заради нарушаване на правата им.

В крайна сметка, СЕС решава, че на доставчик на интернет може да бъде разпоредено да блокира достъпа на клиентите си до уебсайт, който нарушава авторското право. Такова разпореждане и неговото изпълнение трябва същевременно да осигуряват справедлив баланс между засегнатите основни права, пише сайтът на Европейската комисия.

Днешното решение на СЕС бе коментирано от експерта по медийно право Нели Огнянова. „Съдът допуска блокиране и то без мерките към ISPs да са конкретни. Тежестта на вземане на решение се пренася върху посредниците”, пише тя в блога си.

„Някои са успели още в първите часове да нарекат решението историческо, но други  виждат в решението нов риск за правата на гражданите –  вече заради поставените под заплаха от отговорност ISPs”, допълва Нели Огнянова.

Съгласно решението, ако правоносител реши, че съдържание е достъпно в интернет без той да е дал съгласието си за това, то същият може да изисква от съдилищата да разпоредят на всички доставчици, които са им под ръка, да блокират достъпа на клиентите си до това съдържание, пише в блога си юрисътт Емил Георгиев.

Счита се, че доставчикът на интернет пренос и достъп, който позволява на клиентите си достъп до закриляни обекти, предоставени от трето лице на публично разположение в интернет, е посредник, чиито услуги се използват за нарушаване на авторско право или на сродно на него право.

С други думи, СЕС обявява всеки доставчик на интернет aприори за нарушител, коментира Георгиев. „Сега, с оглед на съпътстващата ни в световен план дискусия за свободата на изразяване и достъп до информация, само си помислете, че нарушението върху авторски и/или сродни права се претендира само проформа”, допълва той.

„СЕС буквално преряза вените на интернет свързаността и в този смисъл е на път да обезкърви информационното общество”, смята Емил Георгиев, който се занимава с правни аспекти на дигиталната сфера от 2001 г.

Коментари по темата: „Съдът на ЕС счита ISP-тата априори за нарушители”

добавете коментар...

  1. :)

    Такива скандални съдебни решения отдавна вече не правят впечатление, след като американските съдилища започнаха масово да игнорират дори и конституцията, например Първата поправка… да не говорим за Четиринадесетата, която днес предизвиква само буен смях…

    Неолиберализмът в развитите страни поруга и уби не само политическата демокрация, той е в основата и на тоталния медиен контрол, на патентния тероризъм, на унищожаването на човешките, за сметка на авторските (разбирай корпоративните) права, на пълната банкстерска анархия, на неоколониалния ламтеж… Май иде време за промяна…

Коментар