Сделката на IBM и Lenovo е заплаха за сигурността на САЩ

САЩ се опасяват от преминаването на сървърния бизнес на IBM в ръцете на китайската Lenovo

САЩ се опасяват от преминаването на сървърния бизнес на IBM в ръцете на китайската Lenovo

Наскоро Lenovo обяви, че купува сървърния x86-бизнес на IBM за сумата от $2,3 млрд. Сделката обаче предизвика безпокойство сред влиятелни кръгове във Вашингтон.

Много от сървърите на IBM се използват в организации като Пентагона и ФБР, както и в телеком операторите на САЩ. На специалистите на IBM често се налага да отстраняват проблеми в критично важни инфраструктури, а сервизното обслужване също е част от бизнеса на компанията.

Ето защо мнозина се опасяват от преминаването на сървърния бизнес на IBM в ръцете на китайската Lenovo – това би повишило риска от използване на инфраструктурата за шпионаж от страна на Китай. Сървърите на IBM се използват също така от много правителствени организации, химически заводи и енергийни компании.

Междуведомственият комитет по чужди инвестиции внимателно разглежда споразумението между двете компании, предаде Блумбърг. В зависимост от резултата, властите на САЩ може да спрат сделката. По подобен начин американското правителство забрани на Huawei да продава телекомуникационно оборудване на корпоративни клиенти в САЩ, подозирайки китайската компания в шпионаж.

Ако продажбата на сървърния бизнес на IBM бъде осуетена, възможно е компанията да получи като компенсация голяма правителствена поръчка и да потърси купувачи вътре в пределите на САЩ. Споразумението с Lenovo предвижда китайската компанията да заплати $200 млн. на IBM, ако сделката се провали.

IBM обаче вярва, че това няма да се случи, тъй като в договора между двете компании има клауза, съгласно която IBM ще продължи да поддържа сървърното оборудване на своите клиенти в продължение на 5 години. Така Lenovo няма да получи незабавен достъп до критични системи в заводи, енергийни компании и правителствени структури.

Коментар