Дрон наруши закона за роботите

Жена пострада от дрон по време на състезание по триатлон в Австралия (снимка: ABC)

Жена пострада от дрон по време на състезание по триатлон в Австралия (снимка: ABC)

Инцидент в Австралия беше отбелязан като първо нарушение на закона за роботите, дефиниран от Айзък Азимов, а именно: робот не може да причини вреда на човек или със своето бездействие да допусне на човек да бъде причинена вреда.

Какво се случи обаче в австралийския град Джералдтон? Видеооператорът Уорън Абрамс правил въздушни снимки с помощта на дрон по време на триатлон в местния клуб Endure Batavia Triathlon. Дронът обаче излязъл от контрол и паднал от височина 10 метра върху една от състезателките, като причинил травма на главата й.

След оказване на първа помощ жената постъпила в болница в стабилно състояние. Във връзка с инцидента, отделът по безопасност на гражданската авиация CASA отбелязва, че работата на безпилотния дрон изисква спазване на строги правила, вкл. устройството да лети на разстояние не по-малко от 30 метра от хората.

По закон, всеки оператор, който снима с помощта на дрон, трябва да получи съответното разрешение за тази дейност. Но нито Абрамс, нито компанията New Era Photography and Film, в която той работи, попадат в списъка от 92 сертифицирани оператори, пише abc.net.au.

Вътрешното разследване на компанията установява, че някой е превключил умишлено канала за връзка с робота, в резултатът на което устройството е излязло от контрол. Подобно действие би могло да се извърши с произволен смартфон и затова откриването на престъпника е доста трудно.

Коментари по темата: „Дрон наруши закона за роботите”

добавете коментар...

  1. Б.Б.

    ама това си е атентат

  2. на баба ти фърчилото

    “fofu”, това не е задължително за дроновете, тъй като все още не са станали роботи.

  3. fоfu

    Емко, когато такава джаджа по каквато и да е причина загуби връзка с оператора минава на собствен интелект и трябва да има достатъчно от него и да се приземи безопасно.

  4. баба ти

    “Машинката –падала– върху главата на състезателка по триатлон” – многократно ли 😉

  5. sheldon

    apyk men v4era tostera me opari, kyde da se opla4a !

  6. Правец

    Абсолютно , тоя дрон е толкова робот колкото и правителството ни е от честни експерти. Статията е малоумна.

  7. Емко

    Трите закона на роботиката се отнасят до роботи със собствен интелект, а не до роботи, управлявани директно от хора.

Коментар