Индия и Турция – най-големи цензори във Facebook

През втората половина на 2013 г. Facebook е получила над 28 000 заявки за достъп до данни от различните правоохранителни агенции по света

През втората половина на 2013 г. Facebook е получила над 28 000 заявки за достъп до потребителски данни от различни правоохранителни агенции по света

Индия и Турция цензурират най-често социалната мрежа Facebook. В същото време САЩ са най-активни в заявленията за достъп до потребителски данни, показва новият доклад за прозрачност на Facebook.

Между юли и декември 2013 г. индийските власти са цензурирали над 4700 мнения във Facebook, за които се счита, че нарушават законите в страната, в частност – критикуват религията или правителството.

Цензурата е била наложена по искане на служители на правоохранителните органи и CERT (India Computer Emergency Response ), гласи докладът.

Наскоро Facebook съобщи, че има 100 милиона регистрирани потребители в Индия. Това е половината от всички 200 милиона потребители на интернет в страната, чието население достига 1,2 милиарда души.

Facebook посочва, че иска да направи света по-отворен и свързан, като даде на хората силата да споделят своите лични убеждения, но понякога законите в дадена страна пречат за изпълнение на тази мисия.

Турция, която наскоро обяви война срещу Twitter и YouTube, заради някои неудобни за властите видеоклипове, е на второ място, когато става въпрос за броя на цензурирани Facebook мнения. Над 2000 материала, критикуващи турското правителство, са били цензурирани в социалната мрежа.

Някои от най-развитите държави също цензурират мнения във Facebook. Германия, например, спира съдържание, което проповядва нео-нацистката идеология.

Като цяло, през втората половина на 2013 г. Facebook е получила над 28 000 заявки за достъп до данни от различните правоохранителни агенции от цял ??свят. Те са повлияли на акаунтите на 38 000 хиляди потребители, сочат данните от доклада.

Що се отнася до България, Facebook е получила само две искания за достъп до потребителски данни. Засегнатите акаунти са само два. Няма блокирани мнения в мрежата за периода юли-декември 2013 г.

Коментари по темата: „Индия и Турция – най-големи цензори във Facebook”

добавете коментар...

  1. Blah

    Супер, благодаря! 🙂

  2. Цензор

    цензур е грешно изписване на цензор.
    http://rechnik.chitanka.info/w/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D1%83%D1%80

  3. byba

    В сайта се пише на бАлгарски език! Така, че голям зОр ще види нашата родна цензОра тук!

  4. Blah

    цензори или цензури?

Коментар