Дронове пресичат пътя на традиционните ИТ

Онлайн търговецът Amazon обмисля възможността да полза дронове за доставка на стоки

Онлайн търговецът Amazon обмисля възможността да полза дронове за доставка на стоки

Роботиката и автономните системи изминаха дълъг път само за няколко години. Безпилотните самолети воюват, Google има роботизирани автомобили, американските военни – автономни камиони. Електронни носачи доставят лекарства в болниците, а автоматизацията е един от стълбовете на високотехнологичното производство.

Но автономните системи или роботизираното оборудване все още са скъпи и често – тромави. Индустриалните роботи всъщност не са особено интелигентни. Вместо това те автоматизират малки части от производствения процес, преди да дадат работата на друг робот или на човек, сочи анализ на IT Pro.

Автоматизираните операции са подходящи за мащабно производство, респ. за големи бюджети, и не са толкова полезни за по-малките предприятия, които искат техните роботи да бъдат гъвкави, точно като човешкият персонал.

Въздушните дронове, от своя страна, също са скъпи, а напоследък – и противоречиви. Тяхното използване в зони на бойни действия като Афганистан повдигна редица етични въпроси. Но също така е вярно, че те стимулират развитието на технологията.

В другия край на спектъра се наблюдава ръст на евтини летателни апарати, насочени към любители на роботиката. Медийни компании като Би Би Си вече използват безпилотни самолети, за да снимат например наводненията в Югозападна Англия. За по-малко от 1000 паунда е възможно да се купи Quadcopter с добро качество и да се свърже към камера като GoPro за запис или дори за стриймване на видео.

Но любителите, новинарските агенции и военните не са единствените, които осъзнават потенциала на безпилотните летателни апарати. Онлайн търговецът Amazon обмисля възможността да полза дронове за доставка на стоки, а интернет компаниите със сигурност се интересуват от тази технология.

Google наскоро купи производителя на безпилотни самолети Titan Aerospace, докато конкурентът Facebook се сдоби с базираната във Великобритания Ascenta. И двете компании се стремят да доставят интернет чрез дронове на отдалечени места.

Летящите устройства могат да намерят приложение и в редица други области, където чрез автоматизация и роботи се пестят човешки труд и пари. Подобна автоматизация вероятно ще пресече пътя на конвенционалните ИТ. За да работят, дроновете се нуждаят от достъп до мрежови ресурси, тъй като трябва да получават инструкции и да генерират отчети.

Някои роботизирани системи разчитат на облака, наред с бордовите си изчислителни ресурси, които са ограничени от пространството и енергията на батерията. Интензивни процеси, като например разпознаване на глас, може да се изпълняват в облака, което пък изисква наличие на повсеместни и надеждни връзки за данни.

Коментари по темата: „Дронове пресичат пътя на традиционните ИТ”

добавете коментар...

  1. Б.Б.

    на воля можем да пращаме бомби убийци по-поръчка, супер – аллах е велик…

Коментар