Джаджите ни превръщат в съвременни номади

„Всички сме номади. Днес, въоръжени с безжични компютри и телефони, ние сме навсякъде и по всяко време. У дома сме, щом влезем в световната мрежа”.

Това е част от манифеста на фестивала за дизайн и визуална култура „One Design Week”, който организира съвместно с Центъра за неформално образование и културна дейност Алос национален конкурс „Съвременният номад”. Идеята е да бъдат стимулирани ученици от училищата по изкуства да създават художествени проекти в областта на визуалните изкуства и дизайна.

„Тази свобода ни дава импулси за непрекъснато движение, за живот в постоянна готовност за преместване – ново жилище, нов град, нова държава… нов континент. Този номадски живот се отразява на начина, по който изглеждат домовете и работните ни места, на храната, която консумираме, на социалните ни контакти и средствата за комуникация, на начина, по който се придвижваме и почиваме”, пише още в манифеста.

Номадството дава облик на целия ни живот, променя статуквото в бизнеса, политиката, медиите и въобще начина, по който функционира съвременното общество. Същевременно, новите условия и потребности налагат нови концепции за предмети, услуги и пространства, посочват организаторите на конкурса.

Проектите, които ще се допускат до явяване на конкурса, могат да бъдат във всички сфери на визуалните изкуства и дизайна: рекламен, промишлен и интериорен дизайн, живопис, графика, скулптура, декоративно-приложни изкуства, дигитална фотография и др.

Ще бъдат обявени първа, втора и трета награда, съответно по 500 лв., 250 лв. и 100 лв. Лауреатите на конкурса ще бъдат определени от независимо жури, съставено от представители на бизнеса и академичната общност. Изложба на селектирани проекти ще бъде представена в рамките на One Design Week 2014 в Пловдив в края на юни. Крайният срок за подаване на проектите е 9 май.

Коментари по темата: „Джаджите ни превръщат в съвременни номади”

добавете коментар...

  1. И

    Глупаво мото!

Коментар