Расте износът на военна продукция

Модерни военни машини привлякоха огромен интерес към изложбата „Хемус 2014“ в Пловдив

Модерни военни машини привлякоха огромен интерес към изложбата „Хемус 2014“ в Пловдив

Дипломати от целия свят присъстваха на днешното откриване на изложбата за отбранителна техника „Хемус 2014 – отбрана,  антитероризъм, сигурност”. 60 изложители от десет страни демонстрират експонати в палатите на Международен панаир Пловдив. Изложбата ще продължи до 31 май, съобщиха организаторите.

„Нашата страна връща позициите си на международните пазари с продукти на високо технологично ниво”, заяви премиерът Пламен Орешарски. Износът на специална продукция през миналата година е нараснал с 18 млн. евро и е достигнал  233 млн. евро, по данни на Министерството на икономиката.

Българските предприятия отговорят на съвременните изисквания, като предлагат широк спектър от военна техника и боеприпаси, включително „интелигентни“ боеприпаси, посочи министърът на отбраната Ангел Найденов.

„Изложбата „Хемус” все повече се обръща и към гражданския сектор, вече покрива по-широк спектър от браншове. Фирмите показват повече изделия, затова ангажираните експозиционни площи тази година са с 18% повече”, съобщи д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив.

В експозициите са показани новости за сухопътни войски, военноморски и военновъздушни сили, за оборудване на бойците и за общо осигуряване на армията. Част от изделията са с гражданска употреба и се използват в сферата на личната безопасност, екологичния мониторинг, управлението на трафика в градовете, защита от кибератаки и други области.

Посетителите се спираха пред  машината за  спасителни действия при наводнения, произведена от „Терем-Ивайло”. Тя  се движи във вода и по суша, спасява наведнъж до 20 души. Има и носилка, с която пострадал може да бъде подаден на хеликоптер.

Коментар