HP пресъздава компютъра с проекта Machine

Мартин Финк, технологичен директор на HP, показва мобилна версия на The Machine (снимка: The Register)

Мартин Финк, технологичен директор на HP, показва мобилна версия на революционната разработка The Machine (снимка: The Register)

HP работи по принципно нова компютърна архитектура, която ще задоволи за много години напред нуждите от изчислителна мощ и място за съхранение на данни. Проектът Machine е рожба на изследователското подразделение HP Labs и е ангажирал три четвърти от специалистите в тази организация, което свидетелства за неговата значимост.

HP смята, че днешните компютри и мобилни устройства рано или късно ще станат неспособни да се справят с нарастващото натоварване. Ето защо компанията се е насочила към разработка на принципно нови решения. Проектът Machine се развива в четири основни направления: изчислителен блок, система за свързване, съхранение на данни (памет) и софтуерна платформа.

HP предлага отказ от процесорите с общо предназначение в полза на клъстери от специализирани изчислителни ядра, интергирани с памет и мрежови компоненти. Подобен подход ще позволи да бъдат решавани по-бързо различни задачи с по-малък разход на енергия.

Machine предполага използване на устройства за съхранение на базата на мемристори, които могат да заменят и постоянната, и DRAM паметта. Тестов образец на мемристор беше създаден през 2008 г. в лабораторията на HP. Очаква се плътността на записа в подобни памети да бъде толкова висока, че смартфоните да побират до 100 терабайта информация, пише The Register.

За бързо предаване на големи обеми данни HP предлага технология, известна като силициева фотоника. Тя използва евтин силиций, вместо скъпи и редки оптични материали, за създаване на фотонни устройства, вкл. лазери, преобразуватели и датчици. Силициевата фотоника ще осигури висока скорост на предаване на данни при минимална консумация на енергия по оптичен кабел.

Архитектурата на Machine стъпва на принципно нова операционна система. HP разработва тази платформа от нулата и освен това възнамерява да създаде специализирани системи с Linux ядро. Очаква се проектът Machine да даде видим резултат след три до пет години.

Коментари по темата: „HP пресъздава компютъра с проекта Machine”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    > HP предлага отказ от процесорите с общо предназначение в полза на клъстери от специализирани изчислителни ядра, интергирани с памет и мрежови компоненти. Подобен подход ще позволи да бъдат решавани по-бързо различни задачи с по-малък разход на енергия.
    Именно в това направление пък аз разработвам система за обучение на специалисти, които ще могат да разработват подобни системи.

Коментар