Ирак блокира Facebook, Twitter и YouTube

Правителството на Ирак предприе отчаян ход с блокиране на достъпа до социални медии, за да забави настъплението на джихадистите към Багдад

Правителството на Ирак предприе отчаян ход с блокиране на достъпа до социални медии, за да забави настъплението на джихадистите към Багдад

След като традиционните методи за спиране на джихадистите в Ирак се провалиха, правителството на размирната страна прибягна до отчаян ход, като блокира социалните мрежи, през които членовете на ISIS общуват.

В интернет се появиха множество публикации, които твърдят, че достъпът до YouTube, Facebook и Twitter е блокиран в Ирак. Това вероятно е опит на правителството да забави доколкото може настъплението на ISIS („Ислямска държава в Ирак и Леванта”, която вече превзе Мосул и Тикрит), към столицата Багдад при липсата на незабавна помощ от външни сили.

ISIS, подобно на много други джихадистки групировки, използва активно социалните медии, за да качва видео със своите завоевания в YouTube, да публикува статуси и съобщения за подкрепа във Facebook и Twitter и дори да координира действията си през различните сайтове. ISIS също поддържа списание на английски език, което се разпространява чрез акаунта на групировката в Twitter.

Времето ще покаже дали блокирането на социални медии е ефективна мярка. Засега изглежда, че подобен ход не е в състояние да възпрепятства ISIS. САЩ наскоро евакуира няколкостотин американци от голяма военновъздушна база в Ирак, заради опасения от предстояща голяма атака на джихадистите.

Коментар