Уеб приложение за наука спечели хакатон в Телерик

Близо 50 души участваха в състезанието в Академията на Телерик, проведено в рамките на проекта „e-Skills for Jobs 2014”, изпълняван от БАИТ

Близо 50 души участваха в състезание в Академията на Телерик, проведено в рамките на проекта „e-Skills for Jobs 2014”, изпълняван от БАИТ (снимка: Телерик)

Уеб приложение за споделяне на научни открития е победителят в хакатона „Приложения за по-добър свят”, организиран от Телерик и БАИТ. Софтуерът, предназначен да ускори научните открития, бе разработен за по-малко от 48 часа от Владислав Валентинов, студент във физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Второ място спечели Димитър Тодоров с мобилно приложение за здравословен хранителен режим. Като обработва снимки на етикети с хранителния състав на продуктите, приложението предоставя ценна информация за вредните и полезните вещества в тях.

На трето място се нареди екипът на Здравко Георгиев, Ясен Михайлов и Стефан Димов. Създаденият от тях софтуер алармира потребителите за наближаване на крайния срок за консумация на продуктите. Така домакинствата могат да намалят количеството изхвърлена храна.

Близо 50 души участваха в състезанието в Академията на Телерик, проведено в рамките на проекта „e-Skills for Jobs 2014”. Като част от наградите, първите три екипа ще работят с експерти на Телерик по бизнес развитие и разработка на софтуер, с които ще развият и подобрят своите приложения.

„За да продължим да развиваме софтуерната индустрия и инженерния талант на страната, трябва да предоставяме на младите хора среда, която да ги насърчава да експериментират, да бъдат смели и да реализират идеите си”, коментира Бойко Яръмов, съосновател и главен директор „Процеси” в Телерик.

В България има много младежи с голям потенциал за развитие и това, от което имат нужда, е правилна среда, добри ментори и подкрепа от бизнеса, посочи Петър Шарков – член на журито и съосновател на предприемаческата организация Start It Smart.

Коментари по темата: „Уеб приложение за наука спечели хакатон в Телерик”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    > Драгомир, ти какво написа на Хакатона?
    Не участвах в Хактона, защото не съм от София. Ако направят хактон в моя град, естествено че ще участвам със сигурност (дано не пропусна новината за обявяването му).

  2. Участник

    Драгомир,
    ти какво написа на Хакатона ?

  3. Муньо

    Уеб приложение за наука – не е казано какво е и колко е научно, но обаче няма да се учудя ако е някакво блог приложение или просто от типа на твитер със social bookmarks.

  4. Драгомир

    Естествено описание поне на основните възможности на въпросното приложение няма. А този Владислав Валентинов какво разбира от наука, че прави приложение за хора от тази област и то без поръчка, а изцяло по собствено усмотрение.
    Не можах да се стърпя да напиша последният коментар. Човека може да е добър физик и да разбира, но новината ви в тази статия нищо съществено не съдържа и затова получавате хейт “по подразбиране”.

Коментар