Учени откриха как се формира човешката гениалност

Учени от Мичиганския университет твърдят, че са открили тайната на човешката гениалност. Според тях, човек развива гениалност в течение на живота си, в резултат на съчетание на гените и поведението си, т.е. човек не се ражда гениален.

Въпреки разпространеното мнение, че с увеличаване на практиката, силата на гените отслабва, американското изследване доказва обратното – гените стават все по-значими. Това се потвърждава и от факта, че дори сред силно ангажираните в дадена дейност хора нивото им е различно, а гениите сред тях са единици.

Така например, гениалните музиканти израстват от хора, които са посветени изцяло на творчеството, но самото практикуване, без намесата на гените, не дава впечатляващ резултат. Т.е. гениалността се формира на определен етап от развитието на човека, когато той е силно ангажиран към дадено занимание, но това не става без участието на гените.

Изследването е проведено сред 850 двойки близнаци, като са сравнявани еднояйчни и двуяйчни близнаци, съобщи CTV News. Установено е, че при двуяйчните близнаци генетичната информация съвпада на 50%, докато при еднояйчните тя е 100%.

Коментари по темата: „Учени откриха как се формира човешката гениалност”

добавете коментар...

  1. fofu

    Ами първо трябва да се направи граница между гении и талант. Според мен гении е някой който се развива успешно в научната сфера, където требе мисленье, а таланта е за музиканти, певци, грънчари, художници, спортисти и т.н, където требе чувство. Това засяга и развива съвсем различни мозъчни зони, невронните връзки са други и пр.

  2. Anonymous

    Иво – 1. Да, гениален е в съответната област. Пример за гений в много области е да кажем Да Винчи. 2. Късметът и шансът са други променливи в уравнението, но гените си присъстват. Спорно е обаче дали един гениален музикант, китарист да речем, е гений заради мисловните си процеси или физическите дадености на пръстите си. Кое от двете може да се нарече “по-статично” и закодирано по рождение? 🙂

  3. Злобомир

    Скептик – ДаЙте да се научим първо, че в българския език няма дума, която в множествено число да завършва на “Й”.

  4. Скептик

    850 двойки близнаци – и колко от тях са били “гениални” за да се направи подобен извод – двама ,трима, петима? Дайте да ги видим тези гений, кое им е гениалното.

  5. Иво

    Много сигурно е проучването няма що! Изследват нещо за което нямат представа какво е. Какво е гениалността? Какво е интелигентността? Например човек смятан за гениален музикант, но да е кръгла нула по физика и математика – тогава той наистина гениален ли е?

    Затова има толкова много генетично гениални хора които просто не успяват и си остават нищожества или неудачници или в лудницата. Защо не винаги имат късмета и шанса да бъдат на точното място и време при необходимите условия, за да случи нещо.

Коментар