Телефоните могат да причинят рак при хора с определени гени

Хора с определени генни вариации са изложени на по-голям риск от рак на щитовидната жлеза при използване на мобилни телефони, установиха учени
(снимка: CC0 Public Domain)

Опасни ли са мобилните телефони за здравето и могат ли да причинят рак е въпрос, който учените по цял свят изследват от години. Повечето проучвания отричат да има връзка между употребата на клетъчни телефони и онкологичните заболявания, но според едно ново изследване, хора с определени генетични вариации са изложени на по-голям риск.

Учени от Йейлското училище за обществено здраве са изследвали над 900 души в Кънектикът (САЩ) и установяват, че при хора с определени нуклеотидни полиморфизми (генетични вариации, често наричани SNPs), използването на мобилни телефони може да предизвика развитие на рак на щитовидната жлеза.

При изследване на 176 гена учените са идентифицирали 10 вариации на SNP, за които твърдят, че увеличават риска от рак на щитовидната жлеза сред потребителите на мобилни телефони, съобщи MedicalXpress. При това рискът от развитие на рак при хора със SNP в четири гена е два пъти по-висок отколкото при тези, които нямат полиморфизми в гените си.

„Нашето проучване откри доказателства, че генетичната чувствителност влияе върху връзката между използването на мобилни телефони и рака на щитовидната жлеза”, казва д-р Явей Джанг, професор в катедрата по екологични науки в Йейлското училище за обществено здраве.

В своята работа учените са използвали данни, събрани от 2010 до 2011 г., когато смартфоните започнаха да навлизат в употреба. В същото време учените не изключват разкритата връзка между използването на мобилни телефони и развитието на рак да се дължи на това, че ранните клетъчни телефони са имали по-сериозно въздействие върху здравето отколкото съвременните устройства.

В изследването, публикувано в сп. Environmental Research, учените правят уговорката, че получените резултати изискват допълнителна проверка. Необходими са още изследвания, за да се потвърди тази информация и да се разбере по-добре взаимодействието между излъчването на клетъчния телефон и SNP в определени гени.

Коментари по темата: „Телефоните могат да причинят рак при хора с определени гени”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Поредната лъжа, телефоните и 4G u 5G облъчване причинвват рак не при някои а при ВСИЧКИ ХОРА.

Коментар