Мобилните телефони не причиняват рак, смятат учени

Няма доказателства, че мобилните телефони предизвикват рак, твърдят учени, които са изследвали случаите на заболявания за период от 30 години. Данни от проучването публикува Cancer Epidemiology.

Въпреки многобройните изследвания, досега няма консенсус между учените за това вредят ли или не излъчванията от мобилните телефони на мозъка на хората. Новото изследване, дело на учени от университета Сидни, анализира статистически данни за случаите на рак на мозъка в периода от 1982 до 2012 г. Изводът е, че телефоните не причиняват заболяването.

През тези 30 години от рак на мозъка са заболели над 34 000 души в Австралия – 19 858 мъже и 14 222 жени. Мобилните телефони се ползват в страната от 1987 г., т.е. изследователите са могли да установят дали има ръст в броя на заболелите след разпространението на мобилните джаджи.

Пациентите са били разделени на четири възрастови групи – 20-39, 40-59, 60-69 и 70-84 години. Не се наблюдават никакви скокове в заболеваемостта от рак на мозъка в разглеждания период.

През 1982 г. е регистриран ръст на откритите случаи на рак при хора над 70 години, но това очевидно не е свързано с мобилните телефони – учените го обясняват с появата на ново поколение апарати за диагностициране на заболяването.

Разбира се, и това изследване не би могло категорично да докаже, че мобилните телефони са безопасни и не носят риск от рак на мозъка. Мнозина смятат, че дори 10-20 години не са достатъчни, за да се отрази факторът мобилен телефон върху статистиката на заболяванията.

Коментари по темата: „Мобилните телефони не причиняват рак, смятат учени”

добавете коментар...

  1. Уруд

    Лъжа е всичко …

  2. Вредят

    Вредата идва от това, че електромагнитното лъчение вреди на ниво клетка, вреди на производството на хормона серотонин -> меланин, “страдат” нервните и кръвните/имунологични клетки. Проблема идва след продължителен период на употреба при системно излагане и при невъзможност на организма да се възстанови чрез мелатонина. Има адски много материали в Интернет, предимно в западни издания. Който е заинтересован може да намери нужните данни от истински проучвания.

Коментар