Европа ще усвоява потенциала на големите данни

Предприятията, които се ръководят при вземането на решения от извлечена от данни информация, имат с 5?6% по-висока производителност

Предприятията, които се ръководят при вземането на решения от извлечена от данни информация, имат с 5-6% по-висока производителност

Европейската комисия призовава националните правителства да се включат в „революцията на големите информационни масиви”. „Време е да погледнем на положителните аспекти на огромните масиви от данни. Самият термин звучи плашещо, но в повечето случаи няма причина да е така”, заяви заместник-председателката на ЕК Нели Крус.

Всяка минута в света се генерират около 1,7 милиона гигабайта данни, което се равнява на 360 000 диска във формат DVD или над 6 мегабайта данни на човек на ден. Съответно секторът на данните нараства с 40% годишно, т.е. 7 пъти по-бързо от пазара на информационни и комуникационни технологии като цяло.

Големите информационни масиви вече ни съдействат да ускорим диагностицирането на мозъчни наранявания, да разположим на идеалното място вятърните паркове, да избягваме задръстванията по пътищата или да прогнозираме добивите от култури в развиващите се страни, пише Европейската комисия.

Услугите и технологиите, свързани с обработката на големи информационни масиви, ще нараснат до 16,9 млрд. щатски долара през 2015 г. и ще създадат стотици хиляди нови работни места в Европа. Предприятията, които се ръководят при вземането на решения от извлечена от данни информация, имат с 5-6% по-висока производителност.

За да могат европейските граждани и предприятия да се възползват по-скоро от пълния потенциал на обработката на данни, Комисията ще работи с Парламента и Съвета за успешното приключване на реформата на правилата на ЕС за защита на данните и за окончателното приемане на директива относно мрежовата и информационна сигурност. Целта е да се гарантира необходимото високо ниво на доверие, без което не е възможно да се изгради базирана на данни процъфтяваща икономика.

В рамките на публични консултации бяха очертани някои основни проблеми, свързани с големите информационни масиви, като: липса на трансгранична координация, неадекватна инфраструктура и възможности за финансиране, недостиг на експерти в областта на данните и на свързаните с тях умения, нехомогенна и прекалено сложна правна среда.

Предлагат се конкретни действия за решаване на тези проблеми. Така например, могат да бъдат създадени публично-частно партньорство в областта на големите информационни масиви за финансиране на свързаните с тях „революционни” идеи в области като персонализираната медицина и логистиката на хранителните продукти.

Предвижда се също създаване на инкубатори за открит достъп до данни (по Рамковата програма „Хоризонт 2020”) в помощ на МСП, като се използват в по-голяма степен изчислителните облаци. Очаква се също предложение за нови правила за „собственост на данните” и задълженията за предоставянето – в частност, става въпрос за данни, събирани посредством „интернет на предметите” (обмен на данни между машини).

ЕК има идея за създаване на множество първокласни високопроизводителни изчислителни центрове за обучение на повече квалифицирани специалисти в областта на данните в Европа и разполагане на мрежа от мощности за обработка на данни в различни държави членки.

Комисията ще подсили инвестициите в технологията 5G (вече са договорени 700 млн. евро за публично-частно партньорство) чрез международни споразумения, като сключеното през юни между Европейската комисия и Южна Корея, инициативите за Широка коалиция за работни места в сферата на цифровите технологии и за Отваряне на образованието, целящи наваксване на недостига на специализирани умения.

Коментар