В Русия заменят Microsoft и Oracle с Linux и отворен код

Санкциите срещу Русия отприщиха плановете на правителството да замени западния софтуер с отворен код и Linux

Санкциите срещу Русия отприщиха плановете на правителството да замени западния софтуер с отворен код и Linux

Руското правителство разглежда възможността за замяна на софтуерните продукти на Microsoft и Oracle с техни аналози на база Linux и с отворен код. Промяната ще настъпи поне в едно министерство – това на здравеопазването.

Русия е подложена на множество санкции от ЕС и САЩ, заради ситуацията в Украйна, и вече реагира с контрамерки. Една от тях е прекратяване на покупките и удължаването на Microsoft лицензи от страна на държавните структури.

Министерството наздравеопазването планира да се откаже от използване на бази данни Oracle и Microsoft в редица свои информационни системи и да премине към свободен софтуер, предаде CNews.ru, позовавайки се на заместник-директора на ИТ отдела на министерството – Роман Сафронов. Очаква се замяната на системите да стане до края на 2015 година.

Макар и да изглеждат като отговор на санкциите, плановете за преход към отворен софтуер на министерството датират още от 2011 г., когато започна изграждането на ключови федерални услуги на Единната правителствена информационна система на здравеопазването (ЕГИСЗ). В момента голяма част от софтуера на ЕГИСЗ e Linux-базиран и с отворен код.

Решението за преминаване от Oracle към база данни PostgreSQL е взето окончателно през 2012 г., след претърпян срив в системата и риск от загуба на данни, става ясно от коментар на Сафронов.

„Обърнахме се за помощ към Oracle, но те се оказаха безсилни. Наложи се да търсим експерти из цяла Москва, които в продължение на няколко дни събираха базата малко по малко и в крайна сметка възстановиха данните. А ние окончателно се убедихме, че по същество плащаме за въздух и не получаваме никаква поддръжка”, казва Сафронов.

Освен това и министерството на съобщенията планира да замени Oracle с PostgreSQL в инфраструктурата на електронното правителство, стана ясно по-рано тази година. Проектът се намира все още на много ранен етап и ще започне с внедрявания в т.нар. пилотни зони.

Коментари по темата: „В Русия заменят Microsoft и Oracle с Linux и отворен код”

добавете коментар...

  1. Георги

    fofu, моля те не се изказвй неподготвено 🙂 Не всеки линукс е платен и не всеки ползва RHEL, който се плаща, както е в България – една много голяма част си ползват CentOS например – и той ли е платен?

  2. fofu

    Като сте захапали тоя Линукс, не се ли сещате, че безплатен е само за десктоп версии. Сървърният Линукс си е друга приказка и пак си минава през американски фирми. Чичо ви Линус да не е работил и ходил по съдилища за тоя дето духа. Така, че да могат да си сложат Линукс и да си играят пасианс. А и тук се говори за бази данни с които Линукс няма много общо.

  3. Mozo

    Не им трябват кой знае какви познания на въпросните служители, за да цъкат пасианс по цял ден, хайде, моля ти се. Плюс това настроен Линукс е точно толкова лесен, колкото и Уиндоус. Хайде стига с митовете и легендите.

  4. Йордан

    Това са само празни приказки, които никога няма да видят бял свят. Съмнява ме, че руснаците имат достатъчно линуксаджии, койда да успеят да интегрират Линукс. Отделно и самите държавните служители едва ли са толкова компютърно грамотни, че безпроблемно да продължават да изпълняват всекидневните си задължения.

  5. :o)

    Могат да минат на собствен софтуер “Медведь” 🙂
    После ще си имат хиляди Маши, да им готвят каши…:) 🙂 🙂

  6. fofu

    Anonymous хайде стига глупости. Точно пък за Oracle да намираш косури. В щатите я използват корпорации и правителствени агенции с милиарди редове данни и десетки хиляди едновременни запитвания и стои стабилно, баш тия мужици ще ми говорят. Правят се на интересни.

  7. Anonymous

    “окончателно се убедихме, че по същество плащаме за въздух и не получаваме никаква поддръжка”

    Ами добро утро, не сте само вие.

  8. fofu

    Така ли ми се струва или наистина има голяма разлика между “В Русия заменят .. ” и “Руското правителство разглежда възможността за замяна на ..”

Коментар