SAP: Облачният софтуер ще вземе превес

Напоследък все повече компании се отказват от инсталиране на софтуер вътре в рамките на организацията, като вместо това предпочитат да наемат софтуера като услуга

Напоследък все повече компании се отказват от инсталиране на софтуер, като вместо това предпочитат да го наемат като услуга

Немският софтуeрен гигант SAP очаква облачните решения в портфолиото на компанията да вземат превес над традиционните към края на десетилетието.

Финансовият директор на SAP Лука Мусик прогнозира, че продажбите на лицензи за облачни продукти ще изпреварят тези за софтуер, инсталиран на потребителските компютри, към 2020 г.

Традиционният софтуер обаче ще продължи да носи повече приходи на SAP, благодарение на дългосрочните договори с клиенти, смята Мусик.

Напоследък все повече компании се отказват от инсталиране на софтуер вътре в рамките на организацията, като вместо това предпочитат да наемат софтуера като услуга (SaaS). Предимство на SaaS модел е отпадането на разходи, свързани с придобиване на софтуер, обновяване и поддръжка на работоспособен хардуер.

SAP, както и други софтуерни фирми, търси баланс в продажбата на традиционни лицензи и облачни продукти. Ако компанията се ориентира към по-прогресивен уеб модел, то в бъдеще ще може да разчита на добри печалби, но в краткосрочна перспектива ще изразходва много пари за поддръжка на сървъри.

Анализаторската компания IHS прогнозира, че през 2014 г. световните разходи за облачни услуги ще нараснат с 20% до 174,2 млрд. долара. Към 2017 г. обемът на този пазар ще достигне 235 млрд. долара, което е три пъти повече от нивата през 2011 г.

През второто тримесечие на 2014 г. приходите на SAP от продажби на облачни услуги възлизат на 242 млн. евро, или с 52% повече спрямо същия период на миналата година. Приходите от тази дейност на компанията ще превишат 1 млрд. долара за цялата 2014 г.

Коментари по темата: „SAP: Облачният софтуер ще вземе превес”

добавете коментар...

  1. Павей

    :o) – не само ти смяташ така на едно мнение сме, но винаги ще има достатъчно глупави хора, които ще си сложат нашийника!

  2. :o)

    Може би за голяма мултинационална компания SaaS да е оправдано.
    За малкия и среден бизнес, аз лично не смятам че това е адекватно решение.
    Не искам да си помисля да имам бизнес и да си предам ЦЯЛАТА ИНФОРМАЦИЯ в ръцете на облачни структури. Кой ще я гарантира?
    Също ми е чудно, ако един ден реша че вече не ми е рентабилно SaaS какво правя?
    Изграждам от нулата?
    Чудесно дългосрочно обвързване с нашийник…

Коментар