Бизнесът иска точни прогнози

Бизнесът иска да знае какво ще се случи, а не да получава само отчети за това какво вече е станало, каза Иван Гатев

Бизнесът иска да знае какво ще се случи, а не да получава само отчети за това какво вече е станало, каза Иван Гатев

„Технологиите са в реалния живот и носят реални ползи. Те са тук и сега. Бизнесът иска да знае какво се случва сега и какъв е рискът. Всичко това може да се види сега и веднага”, заяви Иван Гатев, управител на BTS, по време на форум за Big Data и бизнес анализи, организиран от IDC България.

Но следва въпросът „Какво ще стане?” – т.е. може ли да се моделира бъдещето и възможно ли е да се предотврати нещо, което ще се случи. С други думи, бизнесът е подложен на постоянен натиск от необходимостта да се правят прогнози и именно тук е мястото на т.нар. Predictive Analyse. Защото бизнесът иска да знае какво ще се случи, а не да получава само отчети за това какво вече е станало – така Иван Гатев дефинира значимостта на анализа на данните в реално време за осигуряване на конкурентно предимство на бизнеса.

Решение в случая е прогнозният анализ. Платформата SAP HANA, върху която могат да се ползват различни приложения, дава възможност за прогнозиране и анализ.

За целите на анализа са нужни големи обеми данни, но резултатите носят стойност, която възвръща направените в инфраструктура и системи инвестиции, поясни Гатев. Тези системи са сложни и се използват от група тесни специалисти, нещо като елит, които знаят как да зададат правилните въпроси, за да получат правилните отговори.

Прогнозният анализ дава възможност да се използват математическите алгоритми по достъпен начин от хора, които не са специалисти. „Така на въпроса „Какво може да се случи?” отговор дава именно Predictive Analyse.

Платформата на SAP може да се използва от всякакви бизнес сектори, тя предоставя данни в реално време, които могат да се тълкуват и да са достъпни през всички видове устройства. Приложението на платформата може да бъде както с класическите „бизнес интелиджънс” решения, така и със собствените за специфичната индустрия приложения, а така също и с готови приложения.

SAP HANA може да се интегрира и с Hadoop. А партньори на SAP като BTS разработват специфични приложения за всяка една индустрия, поясни Иван Гатев.

Рада Станева

Рада Станева

Коментар