Отпадъчните води ще генерират ток

Идеята за биологично захранвана батерията не е нова, но досега тя не можеше да произведе достатъчно ток, за да е полезна

Идеята за биологично захранвана батерията не е нова, но досега тя не можеше да произведе достатъчно ток, за да е полезна

В близкото десетилетие енергетиката може да се сдобие с микроби, които произвеждат електричество чрез преработване на отпадъци. Това ще стане възможно благодарение на най-модерна технология, която е в състояние да адаптира начина, по който функционират организмите.

Биологично захранваните батерии са пряк резултат от синтетичната биология – клон на биологията, който използва градивните елементи на живите организми и ги пренарежда така, че да адаптира начина, по който те се държат, пише GreenTech.bg.

Идеята за биологично захранвана батерията не е нова, но досега бе невъзможно да се направи такава, която произвежда достатъчно ток, за да бъде практически полезна. Познатите видове биологични горивни клетки използваха ензими или микроорганизми, за да превръщат горивото в електричество. Проблемът обаче е, че ензимите трябва да се зареждат периодично, а микроорганизмите прехвърлят електроните твърде бавно.

Сега технологията може да бъде подобрена в рамките на проекта PROTLEGO, финансиран от Европейския съвет за научни изследвания (ERC). Той използва методите на синтетичната биология за създаване на организми, които не се подхранват постоянно и могат да прехвърлят електроните бързо, произвеждайки практически приложими количества електроенергия.

В рамките на проекта PROTLEGO, който ще продължи до 2015 г., главният изследовател проф. Литал Алфонта Бен-Гурион от университета в Негев, Израел, и нейният екип работят върху метод, чрез който могат да добавят нови аминокиселини в протеините, включвайки нови химични вещества в тях, и като резултат – да променят техните функции.

„Електроните протичат през молекулната верига, която ние въведохме в системата”, обяснява проф. Алфонта. Тя и екипът й използват този метод, за да създадат химическа верига от бактерията Ешерихия коли, която позволява на електроните да се движат лесно.

„Когато се въведе горивото, то се окислява и електроните преминават през молекулната верига, която ние въведохме в системата, към електрода”, каза проф. Алфонта. „Резултатът е, че ние получихме много висока мощност”.

В момента тези биологични горивни клетки работят с глюкоза като гориво. Следващата стъпка на учените ще е да ги адаптират за използване на възобновяеми енергийни източници. „Глюкозата е много скъпо гориво – това не е горивото на бъдещето”, каза проф. Алфонта.

Вместо това тя се надява, че растителни организми като например водорасли ще могат да бъдат източник на гориво. „Те се отглеждат много лесно, не се нуждаят от прясна вода и земя, за да се отглеждат. По същество те преобразуват енергията на слънцето в сложни горива, които могат да бъдат усвоени от различни ензими”.

Крайната цел е да се използват отпадъчни води като гориво. Това, според учените, ще може да се случи след около десетилетие.

Коментар