Силният долар вреди на американските компании

Силният долар подрива доходността на разработчиците на софтуер от САЩ, които получават по-голяма част от приходите си от чужбина

Силният долар подрива доходността на разработчиците на софтуер от САЩ, които получават по-голяма част от приходите си от чужбина

Високият курс на щатския долар спрямо еврото и останалите валути не вещае нищо добро за американските софтуерни компании, сочи анализ на Jefferies, публикуван в Уол Стрийт Джърнъл.

За три месеца от средата на септември 2014 г. досега доларът поскъпна с 6% и тази тенденция вероятно ще се запази и в бъдеще. В резултат на това приходите на американските компании ще намелят средно с 4% през третото тримесечие на 2014 г., като този спад ще се окаже най-големият за последните 15 години, прогнозира Jefferies.

Силният долар подрива доходността на разработчиците на софтуер от САЩ, които получават по-голяма част от приходите си от чужбина. Тези компании са принудени да продават своите продукти на по-високи цени, което прави софтуерът им по-малко предпочитан от клиентите. Подобна ситуация може да подтикне компаниите да продават акции.

Негативното влияние на скъпия долар вече изпитаха няколко американски ИТ гиганта. Така например, Oracle обяви 3,5% спад на приходите за последното тримесечие (септември-ноември), с уточнението, че без отчитане на колебанията в курса на валутата продажбите биха нараснали със 7%.

По думите на изпълнителния директор на Oracle Сафра Кац, влиянието на валутния курс върху дейността на компанията се е оказало два пъти по-силно, отколкото са били очакваните преди три месеца.

Производителят на компютри HP също се сблъска с негативни последствия от ръста в курса на долара. Ако не се отчита това влияние, през текущата финансова година, която приключва през октомври 2015 г., HP би могла да регистрира ръст, но заради валутните колебания, приходите на компанията ще останат на нивото от миналата година, коментира CEO-то Мег Уитман.

„Всяка голяма американска компания се сблъска със сериозно препятствие в лицето на валутата и ние не сме изключение”, казва Уитман.

Jefferies преразглежда своите прогнози за печалбите на 10 софтуерни компании, вкл. Microsoft, VMware, Oracle, Adobe и Red Hat, и смята, че е възможно временно понижаване на стойността на акциите им. По-рано компании извън ИТ сектора като
Coca-Cola и Honeywell също понесоха сериозни удари, заради промяната в курса на долара.

Коментар