КЗК проучва за нарушения около контрола върху БТК

manage-ins

КЗК ще установява дали е извършено нарушение чрез промяна в контрола върху БТК, по сигнал от директора на ТЦ-ИМЕ

Комисията за защита на конкуренцията образува производство за евентуално извършено нарушение чрез промяна в контрола върху БТК.

Сигналът е подаден от изпълнителния директор на „Технологичен център – институт по микроелектроника” АД (ТЦ-ИМЕ). В него се изказва предположение за извършена концентрация по смисъла на чл.22 от ЗЗК чрез придобиване на контрол върху БТК ЕАД от страна на SHCO 79 S.a.r.l, Люксембург без издадено надлежно разрешение по реда на ЗЗК.

Въз основа на описаната структура на собственост върху БТК се твърди, че ТЦ-ИМЕ се явява крайното дружество от българска страна, притежаващо по веригата най-голямо участие в телекомуникационната компания.

Посочва се, че в началото на ноември 2014 г. ТЦ-ИМЕ е сключило с „Корпоративна търговска банка” АД договор за залог, по силата на който предоставя като обезпечение на банката всички притежавани от дружеството акции от капитала на „Технотел инвест” АД. По този начин дружеството е лишено от възможността да упражнява както юридически, така и фактически контрол върху „Технотел ивест” АД и „Бромак телеком инвест” АД.

По повод на този сигнал КЗК образува производство за установяване на евентуално извършено нарушение на чл.24, ал.1 от ЗЗК, във връзка с чл.22, ал.1, т.2 от ЗЗК от страна на SHCO 79 s.a.r.l., Люксембург.

В хода на производството КЗК ще изиска информация от страните по сделката (SHCO79 s.a.r.l., „Бромак телеком инвест” АД, Бромак ЕООД) и БТК. Комисията ще потърси съдействие от Съвета по конкуренция на Люксембург и от Генерална дирекция Конкуренция на Европейската комисия.

Коментар