Messenger и как гласовите съобщения ще бъдат прочитани

Случвало ли ви се е да желаете да изпратите съобщение на приятел, на гадже, на цяла група от хора, но да сте твърде изморени, за да изпишете всичко, което имате да им кажете? Вероятно веселите и шарени имотиконки са вашето спасение, но едва ли те са в състояние да изразят всяка ваша мисъл, всяка емоция.

Изглежда Facebook е на път да реши този проблем. От компанията потвърдиха пред BBC скорошната покупка на платформата за разпознаване на гласови данни – Wit.ai. Напълно възможно е това да се окаже началото на една нова ера на масово общуване с гласови съобщения и дори на гласов контрол над домакинските уреди посредством Facebook.

Wit.ai съществува отскоро, но специалистите вече й вещаят бляскаво бъдеще. Изградена на основата на JavaScript (вижте курсове за JavaScript) и на Ruby, платформата бележи огромен напредък в пригодяването на изкуствения интелект (AI) за масова употреба.

Най-голямото предимство именно на тази социална мрежа е огромният й брой потребители. Facebook свързва помежду им повече от 1,3 милиарда души. Технология, която може да разбира и конвертира човешкия говор в писмен текст, би представлявала огромна крачка напред за съвременната интернет комуникация.

А най-важното – услугата би останала безплатна за всички Facebook потребители, гарантира основателят на Wit.ai – Алекс Лебрън. Той изказва и огромната си благодарност към софтуерните разработчици, които са заредени с непрестанна енергия и ентусиазъм и дават всичко от себе си, за да вдъхнат живот на мечтания проект.

Говорителят на Facebook обяснява, че наскоро създадената Wit.ai вече разполага с невероятен и твърде прост приложно-програмен интерфейс (API) за обработка на естествен език. Това дава възможност на разработчиците по-лесно да преобразуват говор и текст в реални данни. От Facebook признават, че са изключително развълнувани от присъединяването на екипа на Wit.ai.

Според анализаторите, тази покупка е сигурен знак за бъдещето развитие на Facebook в посока на гласовите съобщения. Междувременно стана ясно, че компанията е в процес на тестване на подобрена версия на приложението Messenger, която ще осигурява възможност за автоматично преобразуване на аудио записи в писмен текст.

„Ако сте на концерт или на среща, например, и искате да отворите на гласово съобщение от приятел, това вече е възможно за вас, ако сте част от малката ни тест група”, написа един от вицепрезидентите на Facebook – Дейвид Маркус, в профила си в социалната мрежа.

За жалост, към момента е запланувано нововъведението да бъде тествано само сред тесен кръг хора. За компанията е от изключително значение най-напред да бъде изготвен подробен анализ на техните отзиви, както и на цялостната реакция на Facebook потребителите относно предполагаемата бъдеща функция. Едва след достигане до положителни изводи, опцията официално ще се превърне в част от Messenger.

Ако това стане реалност, пречките пред бързото и лесно онлайн общуване ще бъдат напълно заличени. За неприятното на някои хора писане ще съществува удобен и ефективен заместител. А опцията на Messenger за прослушване на гласови съобщения, която често не е адекватен вариант за получателите, вече няма да бъде единствената им алтернатива.

Остава ни само да се надяваме, че иновативната и полезна услуга скоро ще бъде достъпна за всеки един потребител.

Кристина Кацарска

Кристина Кацарска

Коментар