CRM в часовника? Това не е далечно бъдеще!

Мария Малцева, TechNews.bg

Мария Малцева, TechNews.bg

Дали ще звучи пресилено, ако прогнозираме, че в съвсем скоро време ще използваме „умни” часовници на китките на ръцете си, за да управляваме бизнеса си в реално време? И че това ще се случи след 2-3 до 4 години?

След приблизително 10 години писане в ИТ медиите, посветени на темата за софтуерните бизнес-системи (ERP, CRM, BI и др.), приемам за нормално това, че днес този вид софтуер вече „върви” на таблети и дори смартфони. Удобно е за търговци, сервизни специалисти, маркетинг-експерти.

Те посещават своите клиенти и на място проверяват фирмените взаимоотношения с тях, правените специални оферти и отстъпки, крупните поръчки, подадените оплаквания и прочее детайли. Звучи съвсем естествено, практично. Когато обаче чух за „ERP върху смарт-часовник”, за момент се стъписах.

Обогатената реалност, която до неотдавна беше по-скоро тема на научно-фантастичните есета на учениците, днес е реализирана технологично. Въпрос на време е да се разпространи. И няма съмнение, че това ще стане – така, както навремето изглеждаше абсурдно да си общуваш с телефона си, галейки го по екранчето, а днес това е ежедневие за мнозина.

„Представи си, че гледаш стоките на рафта в магазина, но ги гледаш през дисплея на телефона си – и там те ти излизат с етикети за отстъпки”, казва Орлин Дочев. Познавам го от времето, когато беше посветил енергията си на Oracle, после на Microsoft, а сега е управляващ съдружник в Некст Консулт. Той има способността да говори енергично и ентусиазирано с младежки плам, съзрял безбрежни нови възможности в някаква неизследвана ниша. Ентусиазмът на Орлин обаче никога не е бил безпочвен.

И докато го гледам леко навъсено как размахва собствения си смартфон във въздуха пред въображаемите рафтове в илюзорния магазин, той продължава с патос: „Излизат ти продуктите с етикети за отстъпки, но персонализирани отстъпки! Такива само за теб! Другите виждат други отстъпки!”. Персонализирани отстъпки, които зависят от това какво си пазарувал досега от този магазин, колко често си купувал, а защо не и по какви рафтове си се заглеждал….

Да, има я и тази технология, която проследява погледите на потенциалните купувачи, шестващи из моловете. Можем да отидем и още по-далеч: щом реалният пазар вече очаква и умната четка за зъби, която снема зъбния ти статус и го праща онлайн на зъболекаря, то защо да не може умният телефон пред рафтовете в магазина да показва не само персонализирани отстъпки, но и предложения за нова паста за зъби, според препоръката на стоматолога? А когато смартфоните излязат от мода, същото ще прави умният часовник.

Зад тази усъвършенствана реалност ще стои невидим за потребителя софтуер, който помни и историята на покупките в дадения магазин, и любимите марки, и предпочитаната паста за зъби. Ето къде се срещат бизнес-системите (ERP, CRM) и малките, носими джаджи.

Умният часовник на Apple вече не е изненада за никого. Предстои обаче появата на още десетки дребни, „смарт” устройства, които ще черпят информация от множество софтуерни системи – не само за направените някога покупки на един човек и за зъбния му статус, но и за любимото му гурме ястие в съседния ресторант, състоянието на акумулатора в автомобила, купените от онлайн магазин джапанки и т.н.

На тази база те ще предлагат не само персонализирани отстъпки, но и запазени часове за изпращане на колата в автосервиза, семейни билети за музей по време на екскурзия в чужбина и т.н. И не, това не е далечното бъдеще някъде към 2050 година.

Можем да очакваме да го видим в действие след 2-3 или 5 години. Орлин Дочев е категоричен, че до 3 години ИТ системите на почти всички организации ще са „облачни”. Не знам дали ще са 3 или 5, но едно е ясно – облакът е съдба.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар