Учени създават виртуален миши мозък за тестове

Развитието на виртуалния модел на мозъка на мишката може да означава край на изпитанията върху животни (източник: EPFL)

Развитието на виртуалния модел на мозъка на мишката може да означава край на изпитанията върху животни (източник: EPFL)

Виртуален миши мозък обещава край на тестовете върху животни – една жестока практика в процеса на разработване на лекарства и козметика, поради липса на други алтернативи.

Изследователи от „Проект човешки мозък” са разработили симулация на мишка, която може да помогне да се установят резултатите от тестването върху животни, без всъщност да се използват действителни живи същества, пише GreenTech.bg.

Виртуалната мишка може да помогне за спасяване на стотици хиляди гризачи, заменяйки живите мишки в лабораториите за медицински изпитания. Ключът към подмяната на живата мишка с виртуална е изцяло в невроните.

Изследователският екип успешно е картирал 200 000 неврона в мозъка на мишката със съответните им физически точки по тялото. При наличието на над 75 милиона неврона в мозъка на мишката действително има много работа за вършене, но екипът е окуражен от напредъка си до този момент.

Без съмнение, ще е нужно още време на екипа, за да завърши своя виртуален компютърен модел на мишка, но когато е готов, той ще бъде споделен с научната общност по света. Учените планират да публикуват първоначалната версия на софтуера си още през следващия месец.

Развитието на виртуалния модел на мозъка на мишката, заедно с други технологични постижения като 3D-печата на човешки клетки, може действително да означава край на изпитанията върху невинните живи животни – завинаги.

Коментар