ИТ системи ще остават актуални 100 години

Концепция на софтуерна система, която се адаптира динамично към промените в ИТ средата (източник: DARPA)

Концепция на софтуерна система, която се адаптира динамично към промените в ИТ средата (източник: DARPA)

Агенцията за перспективни разработки (DARPA) към Министерство на отбраната на САЩ работи по създаване на софтуерни системи, които ще остават актуални в  технологично отношение най-малко 100 години без обновяване, съобщи ZDNet.

В рамките на проекта BRASS (Building Resources Adaptive Software Systems) с продължителност четири години ще бъдат определени изискванията към изчислителните системи и данните за обезпечаване на вековния жизнен цикъл на ИТ системите.

Изследователите на DARPA се надяват да извършат пробив в проектирането и методите за внедряване на софтуерни системи с възможности за динамично адаптиране към промените в ресурсите, от които зависят, и средата, в която функционират.

Сегашните софтуерни системи са неспособни да се адаптират гъвкаво към новите условия, което води до влошаване на продуктивността и сигурността и дори крие риск от загуба на достъп до важна цифрова информация, тъй като софтуерът, който генерира и интерпретира данните, е остарял.

DARPA планира да създаде софтуерни алгоритми, които могат самостоятелно да се трансформират и адаптират към промените, без намесата на програмисти. По този начин Пентагонът ще се избави от необходимостта да обновява софтуерните си системи за период от 100 години.

Липсата на механизъм за автоматично модернизиране на софтуера води до повишаване на разходите за обслужване. Така например, на някои места все още се използват системи, създадени преди повече от 50 години. За да съответстват на съвременните технологични изисквания, те се нуждаят от техническа поддръжка, разходите за която са колосални, посочват от DAPRA.

Реализацията на проекта BRASS ще струва между 8 и 10 милиона долара. Но създаването на гъвкави софтуерни системи, които се трансформират сами, ще възвърне многократно инвестицията, тъй като подобни системи ще намалят рязко разходите за поддръжка.

Коментари по темата: „ИТ системи ще остават актуални 100 години”

добавете коментар...

  1. :o)

    “DARPA планира да създаде софтуерни алгоритми, които могат самостоятелно да се трансформират и адаптират към промените, без намесата на програмисти.”

    Та-да-да-даааам 🙂
    Някой помни ли един филм “Терминатор 2” и една компания SKYNET 🙂

  2. Anonymous

    Сигурно такива са били и прогнозите за породите на конете и магаретата в конезаводите преди 100 години…

Коментар