Internet.org вся смут сред индийските разработчици

head-663993_640

Идеята на Internet.org е да предлага безплатен достъп до базови интернет услуги за мобилни телефони – например обяви за работа, земеделски новини, здравна и образователна информация – както и достъп до Facebook, ала не всички виждат нещо добро в това.

Facebook Inc отвори своята платформа Internet.org за уебсайтове и разработчиците на приложения в понеделник. С това социалната мрежа се надява да „даде тласък на усилията си да накара хората да се включат в Мрежата в районите с ниски доходи, селските територии и развиващите се пазари“.

Платформата ще бъде отворена за всички разработчици, които отговарят на определени насоки. Сред тях са изискванията съдържанието да се проектира за сърфиране чрез всякакви устройства – включително мобилни телефони – и при връзки с всякакъв – включително и много слаб – капацитет.

Този ход става факт в момент, в който в Индия се разгорещява дебатът относно свободния достъп и неутралността на Мрежата в страната. Facebook си партнираше с Reliance Communications при пускането на Internet.org в  страната през февруари. Редица фирми за електронна търговия и разработчици на съдържание обаче впоследствие се оттеглиха от услугата. Това стана заради твърденията на активисти, че платформата нарушава принципа на неутралност на Мрежата – концепцията, че всички сайтове в Интернет се третират еднакво.

„Ние слушаме дебата за неутралността на мрежата в Индия и го следим внимателно,“ подчерта Крис Даниелс, продуктов вицепрезидент за Internet.org. „Принципите на неутралност трябва да съществуват наред с програмите, които също така насърчават хората да се включват онлайн“, добави Даниелс. По думите му, Internet.org е отворена към мобилните оператори и участието в нея не изисква никакви плащания, било то към или от разработчиците.

 

Коментар