Motorola плаща $10 млн. на Fujifilm в патентен спор

cellular-368637_640

Системата на Fujifilm за конвертиране на цветни снимки в монохромни е била използвана без лиценз, решиха юристите в САЩ.

Motorola Mobility получи нареждане от американски съд да изплати 10,2 милиона долара на Fujifilm Corp като обезщетение за неразрешено използване на патентована технология на японската компания в своите телефони.

Fujifilm Corp, дъщерно дружество на токийската Fujifilm Holdings Corp, заведе дело срещу Motorola през 2012 г. Тя обвини компанията, че нарушават три от нейните патенти за цифрови функции на фото-камери, както и четвърти патент, свързан с предаване на данни чрез безжична връзка като например Bluetooth.

Обезщетението, което съдът определи, е по-малко от 40-те милиона долара, търсени от Fujifilm в съдебния процес, започнал на 20 април.

Съдът в Сан Франциско каза, че Motorola, подразделение на китайската Lenovo Group, е доказала, че три от спорните патенти – два за разпознаване на лица и един за безжични връзки – са невалидни. Motorola не е успяла да се пребори в спора за четвъртия патент, свързан с конвертиране на цветни изображения в монохромни (черно-бели).

Motorola, която Lenovo купи от Google миналата година, твърдеше в делото, че патентите на Fujifilm следва да бъдат отменени, тъй като не са действително нови или пък очевидно свързани с по-рано патентовани изобретения. Компанията също така твърди, че вече има лиценз за използване на технологията Bluetooth.

Коментар