Учени вкарват електроника в мозъка със спринцовка

Гъвкава електроника може без негативни последствия за човека да се инжектира в мозъка, твърдят учени

Гъвкава електроника може без негативни последствия за човека да се инжектира в мозъка, твърдят учени

Учени от Харвардския университет доказаха, че имплантирането на гъвкава електроника в мозъка е напълно възможно. Заедно с изследователи от Националния китайски център по нанонауки и технологии те са успели да инжектират електроника със спринцовка директно в тъканта на главния мозък.

Задачата пред изследователите е да се научат да контролират и стимулират клетките на главния мозък. Създадената за целта технология представлява мрежа от гъвкави проводници и електронни елементи, които могат да се въвеждат директно в мозъка с помощта на спринцовка.

Подобна гъвкава електроника може без негативни последствия за човека да се включи пряко към нервните клетки на мозъка, твърдят учените. Технологията разкрива нови възможности за създаване на усъвършенствани интерфейси от типа мозък-компютър, с помощта на които, например, парализирани хора ще управляват инвалидна количка със силата на мисълта.

В бъдеще учените могат да използват технологията и за лечение на определени заболявания като болестта на Паркинсон. Множество институти по света работят в това направление, а инженерите на Intel обещават, че хората ще могат да управляват компютри чрез имплантирани в мозъка им чипове още през 2020 г.

Коментари по темата: „Учени вкарват електроника в мозъка със спринцовка”

добавете коментар...

  1. 1

    Определено вървим към тенденция на нарастване на поръчковите инсулти.

Коментар