Уеб минава на нова скорост с WebAssembly

Нов бинарен формат ще позволи създаване на сайтове във вид на изпълними приложения от двоичен код

Нов бинарен формат ще позволи създаване на сайтове във вид на изпълними приложения от двоичен код

Скоростта на зареждане на уеб сайтовете ще нарасне 20 пъти, обещават три от водещите компании – Google, Microsoft и Mozilla.

Заедно с общността на WebKit (една от основните технологии за браузъри) те разработват бинарен формат WebAssembly, който ще позволи създаване на сайтове във вид на изпълними приложения от двоичен код.

Освен това ще бъде създаден нов код на ниско ниво за изпълнение на приложенията в браузъра, който ще замени широко-разпространения JavaScript, съобщава Webkit.org. Предполага се, че с помощта на WebAssembly разработчиците ще могат да създават изпълними части на сайтове, написани не само на JavaScript, но и на C/C++, Rust, Go, C# и други езици, като просто компилират изходния код в изпълним файл на сайта.

В момента програмите на JavaScript представляват прости текстови файлове, които при отваряне на уеб страници, се зареждат от уеб сървъра на потребителския компютър, след което JavaScript енджинът в браузъра изпълнява интерпретацията на техните команди. Този процес отнема много време и затова някои разработчици предлагат начини за неговата оптимизация.

Така например, Mozilla обяви проекта Asm.js, а Google предложи Native Client. И двата проекта са призвани да реализират възможността за пускане на изпълним код в уеб браузъра, но се развиват бавно. Не е изключено новият проект WebAssembly да финишира първи.

Освен това WebAssembly обещава още по-висока скорост на декодиране на бинарния файл – 23 пъти по-висока от тази на Asm.js. Друго предимство на новия формат спрямо последователната компилация на JavaScript код е по-лесното компресиране – така преходът към него ще намали натоварването на мрежата и ще увеличи скоростта на доставка на уеб файловете в браузъра.

Първоначално, в WebAssembly ще бъде добавена поддръжка на езици C/C++. За компилация на кода разработчиците ще могат да ползват Emscripten – същия инструмент, който се ползва в момента в рамките на проекта Asm.js за компилиране на C/C++ в JavaScript.

Авторите на проекта планират също да пуснат библиотека polyfill, която ще позволи конвертиране на WebAssembly код в JavaScript код. Това ще направи възможно пускането на кода във всички браузъри, вкл. в такива, които не притежават вградена поддръжка на новия стандарт. С времето разработчиците ще получат повече инструменти, вкл. компилатори и дебъгери, както и поддръжка на нови езици за програмиране.

Коментари по темата: „Уеб минава на нова скорост с WebAssembly”

добавете коментар...

  1. Мун

    Фофу, това са твоите любими КГБ и червените баби 🙂 Всички са се гушнали заедно.
    Шега или не тази технология ще позволи на всякакви хакери и червени и пенбени да атакуват хората от едни привидно прости и безобидни сайтове.

    Идва времето на зарази и това ще е несравнимо по-страшна чума от флаша в уеб.

  2. Фофу

    Анонимния пак го гонят от 4-ти километър и той пак е решил, че са от ЦРУ.

  3. Пак програмист

    Ще преизмислим флаша на други езици. Ха, честито.

  4. Anonymous

    ЦРУ с поредната атака към хората…

  5. sdg

    време беше!!!

Коментар