Eлектронните плащания ще намалят сивата икономика

Увеличаването на електронните разплащания дори само с 5% води до спад от три процентни пункта в показателя за сивата икономика, сочи проучване на AT Kearney

Увеличаването на електронните разплащания дори само с 5% води до спад от три процентни пункта в показателя за сивата икономика, сочи проучване на AT Kearney

Ограничаването на плащанията в брой за сметка на електронните разплащания води до намаляване на сивата икономика, заявиха представители на картовия оператор Visa по време на кръгла маса „ЗА икономика на светло”, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

„Подкрепяме изцяло усилията на правителството за ограничаване на плащанията в брой и сме готови да разширяваме сътрудничеството си с него за преодоляване на негативните явления в икономиката”, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

Намаляването на дела на сивата икономика чрез увеличаване на електронните разплащания е сред приоритетите на компанията, допълни тя.

На ГКПП „Капитан Андреево” вече е въведено изцяло електронно заплащане на такси и услуги. Мениджърът на Visa за България предложи на министъра на финансите Владислав Горанов електронните разплащания да станат приоритетни още в държавната администрация, здравеопазването и образованието.

Страните от Европейския съюз взимат различни мерки за ограничаване на сивата икономика. Красимира Райчева изтъкна намаляването на тавана на разплащанията в брой и на необходимостта в България този таван също да бъде намален от сега действащия в размер на 15 000 лв., приет още през 2010 г.

Правителството, от своя страна, обмисля намаляване на тавана на разплащанията в брой от 15 000 на 10 000 лв. „Задачата ни е да изсветлим една трета от дела на сивата икономика от това, което е в момента, а защо не и да го намалим с една втора”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Проучване на AT Kearney по поръчка на Visa Европа показва, че увеличаването на електронните разплащания дори само с 5% води до спад от три процентни пункта в показателя за сивата икономика.

Коментари по темата: „Eлектронните плащания ще намалят сивата икономика”

добавете коментар...

  1. :o)

    Смях смях и пак смях.
    99% от сивата икономика се случва със знанието на държавата.
    Това не само в България, а навсякъде по света.
    Където има паричен поток има и схемаджии.

    Откакто свят светува – местни и централни управници в това число изпълнителна власт и полицейска/икономическа власт ПРИБИРАТ нещо настрана, за да съществува сивата икономика.
    Щели да изсветляват, мухахаха моля ви се 50 нюанса сиво.

  2. Мун

    Просто ще се появи нова сива електронна икономика

  3. Борис

    Трябва масово да се въведат електронните плащания. Писна ми от монети стотинки и други метални обекти, които само забавят плащането и късат джобове и портмонета.

  4. NIZ

    При увеличаването на електронните разплащания дори само с 5% води до спад от три процентни пункта в показателя за сивата икономика.

    …и не знам си колко пункта нагоре за банките….

  5. Anonymous

    По-сиво и неконтролируемо от хората нещо от държавата има ли?

Коментар