Нов кондензатор обещава по-малки устройства

Освен че е по-малък в порядъци, кондензаторът на ASIT може да се произвежда по наложената полупроводникова литография

Освен че е по-малък в порядъци, японският кондензатор може да се произвежда по традиционната полупроводникова литография (източник: AIST)

Японски учени разработиха кондензатор на основата на въглеродни нанотръби, който е 1000 пъти по-малък от електролитните си аналози и освен това може да се произвежда по традиционната полупроводникова литография.

Съвременната електроника е немислима без елемент като кондензатора. Използват се различни типове кондензатори, в зависимост от изискванията. Така например, за нискочестотни схеми и силова електроника се прилагат електролитни кондензатори, които имат висока плътност за съхранение на енергия и голяма изходна мощност.

На печатните платки обаче тези кондензатори заемат много място, което се явява проблем за разработчиците на компактни решения. Японски учени от института AIST са на път да решат проблема. Те предлагат кондензатор, в основата на който лежат въглеродни нанотръби (CNT).

Върху електрода на CNT кондензатора се нанасят няколко слоя от нанотръби, като така се създават условия за натрупване на енергия с висока плътност. Освен това високата проводимост на въглеродните нанотръби обезпечава максимален работен ток, отдавайки при разряда импулс с голяма мощност.

Но основното предимство на CNT кондензатора са неговите размери – той е 1000 пъти по-малък от електролитните си аналози. Нещо повече, кондензаторът с нанотръби може да се изготвя на силициеви подложки с помощта на традиционната полупроводникова литография.

Всичко това означава драстично намаляване на себестойността на решението, при запазване на всички ключови работни характеристики. Монтажните платки ще станат по-малки, както и самите електронни устройства, които ще могат да приемат най-различни форми.

Засега няма яснота кога иновативната технология ще се реализира на пазара, както е при повечето подобни разработки. Въпросът опира до привличане на инвестиции за усъвършенстване на технологията, изготвяна на прототипи, намиране на клиенти и накрая – серийно производство и появата на продукти на пазара.

Коментари по темата: „Нов кондензатор обещава по-малки устройства”

добавете коментар...

  1. нормално

    От утре почват да ги дялкат

  2. Anonymous

    Вероятно ще може да стане и за батерии/акумулатори

Коментар