Нано-пердета намаляват сметките наполовина

Умните пердета реагират дори при нисък интензитет на светлината

Умните пердета реагират дори при нисък интензитет на светлината

Нов вид интелигентни завеси може да намали потреблението на енергия наполовина, обещават изследователи от Университета на Калифорния, Бъркли.

Изработени от плат с вградени въглеродни нанотръби, завесите реагират на светлина, като автоматично се затварят, когато слънчевите лъчи са най-силни, съобщи GreenTech.bg.

„Умните” пердета работят без батерии, без електричество, без операционна система – факт, който може да спести доста на големите офис сгради от гледна точка на енергийните им разходи.

Много енергийноефективни сгради имат инсталирани системи за завеси и сенници, които се активират от светлината и се отварят и затварят в отговор на количеството топлина и светлина през целия ден. Но новите умни пердета са отличават с по-голяма простота.

Тези интелигентни завеси действат автономно, без да изискват инсталиране на сложна система от софтуер, сензори и електропреносни съоръжения.

Самите завеси са изработени от въглеродни нанотръби, нанесени слой върху слой, които се свързват с пластмасова поликарбонатна мембрана. Когато светлина се абсорбира от нанотръбите и се превръща в топлина, пластмасовата основа се разширява, което кара завесите да се разгръщат, блокирайки топлината, която влиза през прозореца.

Умните пердета вече са доказали, че са много чувствителни и реагират дори при нисък интензитет на светлината, което е обещание за прецизност и най-добра енергийна ефективност. Изследователите от Университета в Калифорния смятат, че оборудването на големи офис сгради с тези интелигентни пердета може да намали сметките за климатизация наполовина.

Коментари по темата: „Нано-пердета намаляват сметките наполовина”

добавете коментар...

  1. Узер

    И когато попадне в мозъка, почва да се развива, мутира и изяжда отвътре горкия хост, при което той се изражда в един деградирал нано-карбонов-полуидиот с изявени садистични уклони. колко противно!

  2. Мишо

    Освен ако тези пердета не са от външната страна на стъклото, не виждам полза от тях. Ако са в помещението, топлината така или иначе вече ще е вътре.

  3. Peshomir

    Има право User-a в природата човек създава неестествени материали сигурно химикалите, пластмасата и найлоновите торбички са “естествени” природни образувания? Замърсяването с невидим наноразмерен боклук е не по-малко опасно и от радиоактивността. Хора пазете си мозъците! Влезе ли нещо там няма почистване!

  4. (o:

    User, ти т’ва сериозно ли го приказваш?!

    Наночастиците не са нещо, което човечеството е открило. Този свят е съществувал винаги, независимо от нас. Все пак изгражда макросвета, който ние познаваме.

    Нанотехнологиите се отнасят до прецизността, с която се изработват продуктите.

  5. User

    Всичко е много умно, но някой помислил ли е за последствията – тези толкова малки нано частици лесно могат да попаднат в мозъка и други тъкани на човек. Околната среда ще се замърси от опасни и невидими нано отпадъци проникващи навсякъде и във всичко.

Коментар