DevOps прави облачните решения еластични

DevOps дава възможност ресурсите, които се използват като облачна инфраструктура, да се „скалират” съобразно потреблението, заяни Иво Вачков от Xi Group

DevOps дава възможност ресурсите, които се използват като облачна инфраструктура, да се „скалират” съобразно потреблението, заяви Иво Вачков от Xi Group

DevOps – съчетанието между разработване на софтуер и операциите в една ИТ инфраструктура – може да направи облачните решения изключително еластични и способни да поемат върхови натоварвания без затруднение. Този метод за разработване набляга на комуникацията, съвместната работа, интеграцията, автоматизацията и измерването на работата на разработчици и други ИТ професионалисти.

Ролята на DevOps е да осигурява начин, по който наличните ресурси могат да се използват много по-ефективно и еластично, обясни Иво Вачков, софтуерен инженер от Xi Group – българска софтуерна компания, която работи предимно за потребители от чужбина, по време на конференцията IDC Cloud Leadership Forum. „Подходът осигурява лекота на „провизиониране” и лекота на миграцията – това е ключовата функция на тези технология”, поясни той.

В контекста на облачните технологии ролята на DevOps е важна от гледна точка на миграцията. DevOps дава възможност ресурсите, които се използват като облачна инфраструктура, да се „скалират” съобразно потреблението. Този подход е ценен при инфраструктури, които се характеризират с големи амплитуди между минималното и максималното потребление.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар