Компютър предсказва смъртта с точност 99%

Д-р  Стив Хорнг разказва за способности на суперкомютъра да предсказва датата на смъртта на пациентите

Д-р Стив Хорнг разказва за способността на суперкомпютъра да предсказва датата на смъртта на пациентите

Медицински център в Бостън, САЩ, разполага със суперкомпютър, способен да предсказва датата на смъртта на пациенти с точност 99%, като използва данни за тяхното текущо и предишно състояние. “Когато машината ви каже, че умирате, в следващите 30 дни вашият живот по-скоро ще приключи”, разказва д-р Стив Хорнг, цитиран от BBC.

Суперкомпютърът на Beth Israel Deaconess Medical Center съхранява данни за 250 хиляди бивши и настоящи пациенти за период от 30 години. Параметрите за жизнеспособност на пациентите в центъра се регистрират на всеки три минути – става въпрос за множество показатели от рода на кръвно налягане и ниво на кислород в кръвта.

Ако на регистратурата се появи клиент, който иска да научи датата на своята смърт, лекарите могат да анализират историята на неговите заболявания и да направят прогноза, сравнявайки данните с вече съществуващите в базата на суперкомпютъра.

“Ако дойдете при нас, ще съберем всичко, които знаем за вас, вкл. информация за текущото състояние и такава, свързана с всички предишни оплаквания. Можем да сравним тези данни с информацията за други пациенти със сходни заболявания и да предскажем болести, които могат да се появят в бъдеще”, споделя д-р Хорнг.

Все пак лекарите не се стремят да използват суперкомпютъра за предсказване на датата на смъртта на своите пациенти. Основната задача на системата е да определи правилната диагноза. Основавайки се на данните за пациентите, суперкомпютърът е способен да открие редки заболявания, които обикновеният лекар не може да установи толкова бързо.

Коментари по темата: „Компютър предсказва смъртта с точност 99%”

добавете коментар...

  1. Van

    Спокойно все още мозъците на хора спят или са заети с глупости като телевизия и шоу програми.

    Отдавна вече е 100% факт, че застрахователите ползуват всички възможни данни включително и медицински. Ползват го какво учудващо има!?

    Дори гледат цвета на автомобила, ако е червен цвят ще искат повече пари. Да не говорим за здравето какви данни ползуват и застрахователи и дори банките.

    Всеки човек като ходи на банка да си открива сметка си подписва договор в който си пише че доброволно си дава съгласието на събиране и ползуване на всякакви данни. Да на всякакви не се уточнява и се разбира абсолютно всичко без вашето знание!

  2. 365

    Балсам за ушите на работодатели ,пенсионни фондове и застрахователи. Ако се докопат до инфото , горко му на човечеството.

  3. Иван

    Това е гавра с човечеството……от научна и техническа гл. точка е голямо постижение, но едва ли, освен наистина по медицински причини, човек има нужда да знае кога ще умре….

Коментар