Две обединения искат регистъра „.бг”

Изборът на регистратор на интернет имената на национален език е финалната фаза на 5-годишните усилия на страната ни да има интернет имена на родната азбука

Изборът на регистратор на интернет имената на национален език е финалната фаза на 5-годишни усилия

„Имена бг” АД и сдружение „Български домейн регистър” подадоха предложения за създаване и администриране на регистър на домейн на кирилица „.бг”, стана ясно вчера при отваряне на офертите в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Акционери в „Имена бг” са: Българска библиотечно-информационна асоциация, „Регистър.БГ” ООД, Сдружение за електронни комуникации, „Цифрови системи” ООД и „Цифрови системи лимитид” ООД. Желанието на фондация „Глобални библиотеки България” да участва в дружеството  ще бъде разгледано на следващото акционерно събрание.

„Български домейн регистър” обединява Уникарт ЕООД, „Интернет корпорейтед нетуърк” ЕООД, Суперхостинг.бг ООД, „Сердика софтуер” ООД, „Нетфинити” ЕАД, фондация „Право и интернет” и адвокатско сдружение „Събев и съдружници”.

Комисията от експерти има срок от 30 работни дни да разгледа предложенията. Офертите ще бъдат оценявани от представители на МТИТС, Министерство на финансите, Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи”, „Информационно обслужване” АД и Българската изследователска и образователна мрежа.

Един от кандидатите ще бъде избран и представен на Службата за присвояване на имена и адреси в Интернет (IANA), която е част от Световната корпорация на интернет имената и адресите (ICANN).

Изборът на регистратор на интернет имената на национален език е финалната фаза на 5-годишните усилия на страната ни да има интернет имена на родната азбука, каза председателят на комисията за оценка Христо Христов.

Той припомни, че след като през октомври 2014 г. България получи „зелена светлина” да регистрира символите „.бг”, бяха приети методика и принципи на работа на организацията, която ще създаде и управлява регистъра на бъдещите домейни. На 1 юли тази година МТИТС обяви възможността за подаване на предложения.

Коментари по темата: „Две обединения искат регистъра „.бг””

добавете коментар...

  1. :o)

    защо ли ми се струва че Цифрови Системи и МИТТТСССС са си доста близки?

  2. Anonymous

    Върл противник съм на маймуницата съм, но предварително е ясно, че идеята на цялата работа е, собствениците на домейни, в унисон с лелеяния ни либерализъм, да бъдат изнудени, да си ги закупят още веднъж.

Коментар