ISTA Con 2015 привлича лектори от три континента

На ISTA Con 2015 експерти ще дискутират предизвикателствата, пред които са изправени в процеса на създаване на софтуер

На ISTA Con 2015 експерти ще дискутират предизвикателствата, пред които са изправени в процеса на създаване на софтуер

Технологични тенденции, практически и сертификационни семинари привличат експерти от страната и региона на петото издание на ISTA Con, международната конференция за софтуерни разработчици и експерти в осигуряването на качеството, която ще се проведе на 18 и 19 ноември в Sofia Event Center (SEC).

30 доказани лектори от България, Израел, Ирландия, САЩ, Словения, Сърбия и Румъния ще говорят по теми като DevOps, интернет на нещата (IoT), развиване на лидерски умения, предприемачество, осигуряване на качеството, платформи за разработка, облачни технологии, мобилни системи, системи за сигурност, гъвкави (Agile) методологии за разработка на софтуер и др. Сесиите са планирани да се провеждат паралелно в 4 тематични потока.

„ISTA Con е най-подходящото място за дискусии относно предизвикателствата, пред които са изправени експертите в процеса на създаване на софтуер. Конференцията дава възможности за  обмен на опит, практически занимания и сертификация”, коментира Георги Гергинов, председател на Сдружение „Асоциация за иновации в информационните технологии”, което обединява компаниите-организатори.

Вече 5 години стремежът на сдружението е не само да представя най-новите технологии, но и да създава професионална общност, да насърчаваме споделянето на добри практики в една приятелска атмосфера, допълни Гергинов.

ISTA Con 2015 е събитие, което съчетава теорията с практиката, като предоставя възможност на участниците да надградят своите професионални умения, да се запознаят с колеги и да споделят опит. На 19 ноември е конферентната част, а ден по-рано – на 18 ноември, ще се проведат 8 практически семинарa.

В една от работилниците е предвиден Java семинар, организиран в партньорство с „Европейски софтуерен институт – Център Източна Европа”, участниците в който ще могат да придобият сертификат, след като се явят на изпит Software Developer Exam. Съдържанието на еднодневната работилница е създадено съвместно с Carnegie Mellon University, САЩ. Участниците се поставят в ролята на професионални разработчици, на които се предоставя възможност да приложат своите знания в условията на конкретно задание и в контекста на реални софтуерни проекти.

„Authentic Examination оценява практическите умения за разработване на софтуер в реална среда, в сравнение с досегашните подобни изпити, оценяващи по-скоро познанията. Това позволява на компаниите да получат обективен профил на уменията за програмиране на своите служители, за да осъществят политики за привличане и развитие на таланти”, поясни Ивайло Георгиев, ръководител Програми в „Европейски софтуерен институт – Център Източна Европа” (ESI CEE).

ESI CEE, в партньорство с Proxor (поделение на Carnegie Mellon), ще предложи първите публични Authentic Examination изпити в Европа именно на конференцията в София, която се утвърди като едно от най-значимите събития в ИКТ сектора в Източна Европа, допълни Георгиев.

ISTA Con 2015 се организира от SAP Labs Bulgaria, Infragistics, VMware, Musala Soft и Experian и се подкрепя от редица други компании. Миналогодишното издание на конференцията събра повече от 600 софтуерни разработчици и ИТ специалисти. Oчакваният брой на посетители от страната и региона тази година е 750 души.

Коментар