Гоним световните норми в разработката на софтуер

Все повече софтуерни фирми у нас разпознават нуждата от най-новите подходи и търсят начин да ги прилагат, заяви Лукиан Табанджов, съосновател на Equafy

Все повече софтуерни фирми у нас разпознават нуждата от най-новите подходи и търсят начин да ги прилагат, заяви Лукиан Табанджов, съосновател на Equafy

Най-актуалните методи на разработване на софтуер вече са възприети в България и родната индустрия работи по глобалните норми, изисквани от клиентите по цял свят, смятат представители на ИТ бранша.

В частност, компаниите у нас разбират добре нуждата от автоматизация в целия процес на създаването на софтуера – от неговото разработване през различните етапи на тестване, интегриране, настройване и внедряване в средата, в която той е достъпен за потребителите – и използват все повече инструменти в крак с последните технологии.

Това впечатление сподели Лукиан Табанджов, съосновател на Equafy, по време на конференцията ASE DevOps 2015, организирана днес в София от Асоциацията на софтуерните инженери.

„Разбира се, има какво още да се интегрира, когато става дума за автоматизация. Автоматизирането на процесите ни дава основание да сме сигурни какво създаваме и да изолираме всякакви външни фактори, които биха довели до неправилното инсталиране или конфигуриране или дори неправилния момент на внедряване”, добави Табанджов.

Според него, изоставането, характерно за софтуерната индустрия у нас спрямо световната в последните години, се е свило осезаемо. Това не бива да носи успокоение и да внушава, че няма накъде да се развиваме, разбира се. Позитивното е, че все повече софтуерни фирми у нас разпознават нуждата от най-новите подходи и търсят начин да ги прилагат, подчерта Табанджов.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар