ИТ предприемачът не трябва да съжалява за нищо

Предприемачът няма заплата – това трябва да се разбира добре, заяви Деян Витанов пред аудиторията на ISTA Con 2015

Предприемачът няма заплата – това трябва да се разбира добре, заяви Деян Витанов пред аудиторията на ISTA Con 2015 в София

„Ако правиш бизнес заедно с приятели, трябва всички да сте наясно в какво се впускате и ако не сполучите, не бива да съжалявате и да разваляте отношенията си” – това е изводът от опита на един от най-успешните български ИТ предприемачи – Деян Витанов, основател ня няколко „стартъпа” в Силиконовата долина и лектор днес на конференцията ISTA Con 2015.

Естествено, че можем да започнем новостартиращ бизнес заедно с приятели, но трябва да се има предвид, че много приятелства са провалени именно заради съвместен бизнес, предупреди Витанов, говорейки за избора на партньори при  предприемачески начинания. „Някога започнали да работят заедно, днес тези хора не си говорят. Имали са общи идеи, но са се случили редица неща и добрите приятели са скарани”, сподели мениджърът.

Това идва да покаже, че когато приятели се захващат с общ бизнес, те трябва да са пределно наясно какво правят и какво очакват; те трябва да знаят, че могат и да не успеят и това не бива да повлиява на техните човешки отношения.

Отпадането, провалянето на стартиращите бизнеси е нещо нормално – това е тяхната естествена природа. Така е, защото по същество „стартъп” начинанието представлява действително гмурване в неизвестността, посочва Витанов.

В предприемачеството има много несигурност – неща, които не могат да бъдат предвидени. Това е нещо съвсем отделно от наличните рискове, които от своя страна представляват предвидими и осъзнати опасности. В крайна сметка всеки, който се впуска в нов бизнес с ИТ иновации, трябва да е пределно наясно с това – и да е приел, че може и да не сполучи.

Предприемачът няма заплата – това също трябва да се разбира добре, предупреди Витанов. Много често човек започва подобно начинание с някакъв предварително натрупан паричен ресурс – например спестявания от друга дейност. В първите етапи от своята нова инициатива обаче той е принуден да гледа как парите му бавно се стопяват, направо „потъват”.

Няма фиксирана заплата, няма гарантиран доход, предвидимост на постъпленията. Това може да действа демотивиращо на много хора, а в контекста на партньорството за бизнес може да скара добрите съмишленици.

Емоциите също играят критична роля. В процеса на подготовка на новия проект предприемачът и неговият екип много често ще се чувстват отхвърлени, обезсърчени. Те ще представят своята блестяща идея пред банки, инвестиционни фондове, частни инвеститори. Десетки пъти ще чуват от различните инвеститори отказ – „не”, „не”, „не”… Това може да е много демотивиращо.

Също толкова смазващо обаче може да се окаже и получаването на добра новина. Така например вестта, че търсеното финансиране за дадения проект е набрано най-сетне, изправя екипа пред следващия труден етап – те внезапно се изправят пред неумолимо течащия кратък срок от време да разработят това, което са рекламирали досега. Въпросният момент на осъзнаване често е далеч от празничен – по-скоро  тежък емоционален момент.

„Какъвто и да е проектът и какъвто и екип да се формира за стартъп начинанието, моята най-важна максима е да не съжалявам за нищо”, заяви Деян Витанов в отговор на въпрос от публиката на ISTA Con 2015. Предприемачеството, казва успешният българин, е такова по своята природа, че може да не донесе успех, но това не бива да обезсърчава, не бива да предизвиква радикални решения, не бива да демотивира и не бива да разваля приятелства. Когато човек приеме този начин на живот, за него всички други форми на работа скоро стават немислими, заключава Витанов.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „ИТ предприемачът не трябва да съжалява за нищо”

добавете коментар...

  1. Маджаров

    Мога да кажа, че статията отговаря 1 към 1 с действителността на предприемача.Казвам го от първо лице като човек занимаващ се със “стартъпи”.Всичко, което трябва да направите е да не се отказвате никога и да не се влияете от негативните коментари на околните, от отказите за финансиране и въобще да се преборите докрай с всички трудности!Не се отказвайте, вървете напред и не спирайте, докато не покорите и последният връх!Това е основата, колкото и да е трудно опитвайте, докато не постигнете целта си, колкото трудно, тежко, безнадеждно да ви се струва всичко.Педи всичко предприемачът трябва да вярва в себе си и идеята си!

  2. Anonymous

    „Силиконовата долина“, всъщност, е „Силициевата долина“. Сайт за технологични новини сте, а правите такива елементарни журналистически грешки.

  3. Панчо Карамански

    Поздравления за материала Мария. Страхотно е да усетя, че въпросът ми към г. Витанов е станал вдъхновение за заглавието на статията:)

  4. Alex

    Това е все едно да идеш на ISTA

Коментар